Читај ми!

Реке на југу Србије су у опадању, али многи и даље немају ни струју ни воду

Водостаји река које су се претходних дана изливале и плавиле путеве и домаћинства су у опадању. Међутим, због поплава, снега и леда велики број домаћинстава у југоисточној Србији и даље је без струје и воде.

У Сврљигу је проглашена ванредна ситуација пошто је више од 300 домаћинстава у седам села већ пет дана без струје, већина и без воде.

Није се, кажу, могло ни пешице пре него што су уклоњене гране поломљене од леда. Мештани кажу да се сналазе, купују агрегате, свеће.

"По информацијама из дистрибуције, у наредна три дана врло тешко ће успоставити снабдевање електричном енергијом. Ми смо послали подршку у виду ватрогасаца, у виду комуналног предузећа из Сврљига", напомиње председник те општине Мирослав Марковић.

Селима код Куршумлије и Прокупља допремљено 36 агрегата 

Ни у 40 села куршумлијске и прокупачке општине не очекују струју наредних дана, па су локалне самопураве најугроженијим домаћинствима допремиле укупно 36 агрегата.

Јовица Мијатовић из села Арбанашка каже да су седми дан без струје. "Велика штета, без струје смо нула. Немаш живота. Немам јарму за стоку. Два хладњака, све се растопило, храну смо све бацили", истиче Мијатовић.

Миладин Радоичић, градски већник из Прокупља наглашава да су приоритет домаћинства са малом децом.

"Сваком домаћинству ће бити достављен агрегат и одређена количина горива да би могли да имају струју и да би деца могла да се припреме на време за школску годину", каже Мијатовић.

У Јабланичком округу без струје је око 50 села, од тога скоро половина у општини Медвеђа, која највљује куповину агрегата и пакета помоћи најугроженијима.

У Власотинцу за пиће и даље користе воду из цистерни

Нижи делови Власотинца после четири дана добили су воду. Због смањеног капацитета домаћинства наизменично по три сата имају воду за техничку употребу. За пиће се и даље користе воду из цистерни.

Угрожене округе на југу обилазе представници предузећа "Србијаводе", а у току су хитни радови.

Горан Пузовић, директор "Србијавода" наводи да се у Димитровграду већ завршава и затвара касета која је била оштећена, у Белој Паланци је испумпана вода која је остала у неколико џепова у залеђу, у неким насељима.

"У Врању завршавамо санацију једног дела насипа, који је био оштећен пре три ноћи, у Власотинцу радимо на решавању питања снабдевања водом Власотинца, јер је цевовод био оштећен у некој дужини од 150 метара и то су радови који ће се завршити до краја викенда", додаје Пузовић.

Мештани приградских насеља у нишкој општини Црвени крст пре две ноћи спречили су изливање Нишаве.

Драгана Сотировски, градоначелница Ниша истиче да је најважније што су мештани добили обећање да ће спрудови који се налазе дуж корита реке Нишаве, па и на самом ушћу у Јужну Мораву, врло брзо бити решени.

Почетком наредне недеље очекује се седница републичког кризног штаба када ће бити процењено колико је новца потребно најпре за хитну санацију, али и за дугорочно решавање проблема.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи