Читај ми!

Врх поплавног таласа у Поморављу, реке и потоци враћају се у корита на југу Србије

На поплављеном југу Србије стање се нормализује, а проблеме са струјом и даље има око један одсто потрошача. Међу њима већином мештани села у општини Медвеђа. Ванредна ситуација још је на снази у 17 локалних самоуправа, из домова је евакуисано 85 становника. Због изливања Јужне Мораве, затворен је пут Крушевац–Ниш код Ђуниса.

Ниво Нишаве опао је за више од метар код Беле Паланке, где је у селима Долац и Црвена Река било и најкритичније.

Опао је и ниво Власине, али прекинуто водоснабдевање због замућења у Власотинцу неће бити брзо решено, јер је река поткопала брану и оштетила цевовод на водозахвату.

Ибар је синоћ поплавио више кућа на обали у Косовској Митровици, док су породице које живе у близини реке евакуисане.

У том делу града је превентивно искључена и струја, преносе медији. Ибар је раније поплавио тридесетак кућа у селима Рударе и Грабовац код Звечана.

У српским срединама на Косову и Метохији, екипе на терену процењују колика је штета, после изливања Ситнице, Лаба, Биначке Мораве и Дренице.

Више од три хиљаде људи у општини Косовска Каменица од јуче је буквално одсечено од света након рушења два моста у селима Ајновце и Мочаре због набујале Криве реке.

Ванредна ситуација на територији 17 локалних самоуправа

Водостаји река на подручјима која су последњих дана била угрожена поплавама су у опадању и вода се постепено повлачи, а ватрогасци-спасиоци на терену пружају помоћ становништву кроз доставу хране и осталих животних потрепштина и црпљењу воде из поплављених домаћинстава, саопштио је МУП.

Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Крушевца су током дана помагали угроженом становништву у месту Ђунис и вршили испоруку хране и осталих животних потрепштина где је услед изливања Јужне Мораве дошло до плављења домаћинстава. Припадници ВСБ Крушевац су на терену и прате стање.

Ватрогасци-спасиоци из Прокупља и Лесковца су, у Житорађи и Лебану, црпели воду из поплављених домаћинстава и наставиће да обилазе терен.

На подручју Нишавског управног округа током ноћи припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Ниш црпели су воду из поплављених домаћинстава у селу Лалинац. На водотоковима река ситуација је стабилна.

На територији Пчињског управног округа, Топличког, Јабланичког и Пиротског округа ситуација је стабилна. Припадници Ватрогасно-спасилачких бригада Врање, Лесковац, Прокупље и Пирот наставиће обилазак терена.

Услед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, на снази је ванредна ситуација на територији 17 локалних самоуправа: на територији четири града: Ниша, Лесковца, Пирота и део територије града Врања и на територији 13 општина: Бујановац, Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Гаџин Хан, Владичин Хан, Медвеђа, Куршумлија, Бела Паланка и Бабушница и делу територије општине Пријепоље и Бојник.

Од почетка снежних падавина припадници Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима за спасавање и рад на води евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока, и то 32 лица из Дољевца, два из Лесковца, шест лица из Бојника, осам из Бујановца, четири из места Златокоп код Врања, три из Пирота, 20 из Беле Паланке, осам из Црвене реке и по једну особу из Димитровграда и Доње Трнаве код Ниша.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво