Читај ми!

Врх поплавног таласа у Поморављу, реке и потоци враћају се у корита на југу Србије

На поплављеном југу Србије стање се нормализује, а проблеме са струјом и даље има око један одсто потрошача. Међу њима већином мештани села у општини Медвеђа. Ванредна ситуација још је на снази у 17 локалних самоуправа, из домова је евакуисано 85 становника. Због изливања Јужне Мораве, затворен је пут Крушевац–Ниш код Ђуниса.

Врх поплавног таласа пролази кроз Рашку, вода асе излила у њивама

Из "Србијавода" саопштавају да пик поплавног таласа пролази кроз Рашку. Вода се излила само на небрањеним местима, углавном њивама.

У Краљеву се очекује ујутру око седам сати и не очекују да ће угрозити бунаре градског водовода.

Систем одбране од поплава је подигнут на ниво ванредне ситуације и трајаће зависно од хидролошке ситуације.

Врх поплавног таласа у Поморављу

Док се на југу земље реке и потоци враћају у корита, а штета процењује, у Поморавље је стигао врх поплавног таласа. Под водом су куће, помоћни објекти и стотине хектара пољопривредног земљишта.

Мештани Селишта крај Западне Мораве и припадници МУП-а још трагају за човеком који је пао у набујалу реку. На скели коју су покушавали да спасу од наноса било је четворо људи.

Западна Морава на овом месту се излила и висок водостај отежава потрагу. На улазу у Сталаћку клисуру Јужна Морава и даље надолази. Под водом су саобраћајнице, тридесетак домаћинстава, баште, оранице.

До Ђуниса се може само пешице пругом. У суседном Прасковчу мештани су се самоорганизовали. Врећама песка покушавају да зауставе даље продирање воде у њихове домове.

Због пораста нивоа Ибра у Краљеву је на снази ванредна одбрана од поплава. Џакови са песком постављени су у Жичком пољу где се налазе бунари градског водовода. Врх поплавног таласа очекује се вечерас. Дежурало се синоћ и током дана на обалама Јужне Мораве и Нишаве поред које су осим припадника сектора за ванредне ситуације, код Меошевца били и добровољци.

У српским срединама на Косову и Метохији, вода се враћа у корита Ситнице, Лаба, Биначке Мораве и Дренице. Почела је процена штете у више стотина домаћинстава. Страдале су домаће животиње, уништено је покућство, летина, засади. 

Последице поплава сагледавају и у пиротском крају где се ситуација стабилизује.

Поплаве нису заобишле ни Јабланички округ. Општина Власотинце је због оштећења на цевоводу без воде, а у Медвеђи половина домаћинстава је без струје.

Општину Бојник посетио је министар за саобраћај и инфраструктуру Томислав Момировић.

"Ургентно је да се помогне људима да се донесу пумпе, да се вода испумпа из свих домаћинстава као би људи могли да обезбеде елементарне услове за живот. Онда смо се договорили шта ћемо санирати, практично хитно", рекао је Момировић.

Оно на чему ће се већ сутра радити, јесте санација оштећених саобраћајница како би помоћ што пре стигла до најугроженијих.

Станковић обишао полављена бујановачка села, процена штете па план помоћи

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић обишао је полављена села у општини Бујановац и разговарао са мештанима.

Он је са представницима општине Бујановац и народним послаником, Ненадом Митровићем обишао Ново насеље, Бујановачку бању, Левосоје, Лучане и Кончуљ.

Станковић је рекао да је поплава нанела велику штету, али је добро што се вода повлачи.

"Са представницима општине сам разговарао одмах по доласку у Бујановац и рекао да се мора под хиотно утврдити да ли има потребе међу угроженима за нужним смештајем, затим да се организује хуманитарна помоћ у храни и лековима. Представници општине су ми рекли да се од данас пријављује штета и да ће трајати наредних месец дана, када ћемо имати пуну слику и тачну информацију колика је штета нанета домаћинствима. Договор је да се након утврђивања укупне штете сачини план помоћи", истакао је Станковић.

Станковић је рекао да ће Координационо тело Владе Србије помоћи општини Бујановац.

Станковић обишао поплављена села (Фото: Коориднационо тело)

Војска помаже у отклањању последица временских непогода у околини Прокупља

У околини Прокупља, где је због снежних падавина дошло до прекида саобраћаја од јутрос су ангажовани припадници 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске.

Они уз помоћ механизације уклањају стабла која су попустила под тежином снега и тако блокирала путеве ка селима Бели Камен, Трнов Лаз и Гребац. 

Уз ангажовање инжињеријског батаљона, очекује се да најкасније до сутра сви путеви буду проходни за саобраћај и несметано кретање мештана овог краја.

Ванредна ситуација на територији 17 локалних самоуправа

Водостаји река на подручјима која су последњих дана била угрожена поплавама су у опадању и вода се постепено повлачи, а ватрогасци-спасиоци на терену пружају помоћ становништву кроз доставу хране и осталих животних потрепштина и црпљењу воде из поплављених домаћинстава, саопштио је МУП.

Услед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, на снази је ванредна ситуација на територији 17 локалних самоуправа: на територији четири града: Ниша, Лесковца, Пирота и део територије града Врања и на територији 13 општина: Бујановац, Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Гаџин Хан, Владичин Хан, Медвеђа, Куршумлија, Бела Паланка и Бабушница и делу територије општине Пријепоље и Бојник.

Од почетка снежних падавина припадници Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима за спасавање и рад на води евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока.

Ватрогасци-спасиоци на терену пружају помоћ становништву (Фото: МУП)

Обрадовићева у Медвеђи: Овде је неколико хиљада људи без струје седам дана

Недопустиво је да у 21. веку неколико хиљада људи у Медвеђи након поплава буде седам дана без струје, изјавила је министарка државне ураве и локалне самоуправе Марија Обрадовић током посете тој општини.

"Упозната сам са последицама и штетом која је настала после ових последњих поплава због којих је проглашена ванредна ситуација, и схвалтили смо да су монтери болна тачка, као и да нам је за отклањање штете, опоравак и враћања у нормално стање потребно више људи који раде на терену", рекла је она.

Министарка је додала како се то не сме дозволити и да ће предузети одређене кораке по том питању када се врати у Београд.

"Морам у ЕПС-у да инсистирам да се период од седам дана скрати, да људи не буду седам дане без струје. То мора да буде краће. Не можете у 21. веку да будете седам дана без струје. Ако су монтери проблем, дајте хитне теренске екипе из Београда. Овде је неколико хиљада људи без струје седам дана, то у 21. веку не сме да се дешава", закључила је Обрадовић.

Ванредна одбрана од поплава на Водној јединици "Ибар- Краљево, Нови Пазар"

На основу Општег плана од поплава и Оперативног плана за одбрану од поплава, а услед падавина и пораста водостаја са тенденцијом даљег раста на рекама Ибар и Рашка, уводи се ванредна одбрана од поплава на Водној јединици "Ибар- Краљево, Нови Пазар", сектор М. 12.

Све службе ЈВП "Србијаводе" и надлежних водопривредних предузећа су на терену са механизацијом, уведена су дежурства, прате кретање промена нивоа воде и промене стања на одбрамбеним линијама.

У координацији са надлежним органима локалне самоуправе, комуналним предузећима и Штабом предузимају се све неопходне мере у циљу одбране од поплава.

Вода се повлачи из угрожених подручја на КиМ

У српским срединама на Косову и Метохији вода се повлачи из поплављених подручја, у којима је протеклих дана потопљено на неколико стотина домаћинстава и много обрадивих површина.

Излиле су биле се Ситница, Лаб, Биначка Морава и Дреница, али и други потоци и речице.

У породицама чија су домаћинства и куће потопљене кажу да им је угинула стока и живина, уништена летина, засади, да су страдали подови, намештај, електрични уређаји у стамбеним објектима, уништено све што су годинама стварали и у шта су улагали.

Чланови општинских комисија, где могу, излазе на терен ради евидентирања штете настале изненадним поплавама, а сагледавање и отклањање последица биће настављено наредних дана и недеља.

Поплавни талас са КиМ прети да угрози насеља низводно ка Краљеву

Штаб за ванредне ситуације у Краљеву одлучио је да уведе ванредну одбрану од плављења Ибра, потврдио је РТС-у градоначелник Краљева Предраг Терзић.

"Џакови са песком су већ постављени у Жичком пољу где се налазе бунари градског водовода. За сада нема опасности да вода продре у бунаре", рекао је Терзић и нагласио да је Ибар у сталном порасту и да се према информацијама "Србијавода" велики талас у том граду очекује за 8 до 9 сати.

Поплавни талас са Косова и Метохије тренутно је претња Рашки где се већ излио на небрањене зоне.

На терену и у приправности су све расположиве екипе водопривредних предузећа, рекао је Милош Батало, помоћник на сектору Ибар - Лепенац".

Газиводе за сада амотризују надолазеће таласе, проблем ствара река Ситница На Косову, где је уз снег, очигледно, пала и велика количина кише".

Момировић: Влада ускоро доноси одлуку о помоћи поплављеним местима

Влада Србије ускоро ће донети одлуку о помоћи локалним самоуправама које су последњих дана претрпеле штету у поплавама, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар је посетио општину Бојник где је обишао путеве које је оштетила вода, као и поплављено домаћинство сестара Живанке Митић и Ружице Златановић.

Истакао је да се вода повлачи, али да је штета, која још увек није процењена, остала велика.

"Ми у овом тренутку не можемо да сагледамо колика је штета, јер воде још увек има на појединим путним правцима и неке куће су уништене", рекао је Момировић.

Пренео је и да је одржао састанак са представницима те локалне самоуправе на којем је договорен детаљан план о решавању проблема.

Према његовим речима, најпре ће стићи пумпе како би се вода избацила из поплављених домаћинстава и обезбедили елементарни услови за живот.

Прво ће, додаје, бити санирано оно што је хитно, док ће све остало биће завршено у наредних шест месеци.

Општина Бојник прогласила је ванредну ситуацију због изливања водотокова у том месту и околним селима, где су оштећени путеви и поплављено неколико стотина домаћинства.

Водостај Јужне Мораве и даље расте, вода у Ђунису стиже до првих кућа

Поплавни талас са југа Србије стигао је до Сталаћке клисуре. Током јучерашњег дана излила се Јужна Морава чији водостај и даље расте.

До Ђуниса се не може из правца Крушевца, једини правц је уз пругу, јавља дописник РТС-а.  Поплављена су дворишта, а вода је продрла у помоћне објекте и стиже до првих кућа.

Душан Тодоровић, Начелник одељења за ванредне ситуације Града Крушевца каже да су све екипе на терену и да за сада нема потребе за евакуацијом становништва.  

Каже да ће поплавни талас још неко време да расте, а онда да почне да опада. 

Ојачан бедем Нишаве у нишком насељу Медошевац

Неколико села и насеља у нишкој општини Црвени крст била су угрожена ноћас. Бедем Нишаве у насељу Медошевац ојачан је са више од 300 џакова песка, а у постављању џакова прикључило се око 200 грађана.

Током ноћи вода је стигла до моста у Медошевцу, али се није излила, кажу у градској општини Црвени Крст.

Неколико дворишта је поплављено у селу Поповац због изливања колектора, припадници Сектора за ванредне ситуације постављали су џакове заједно са грађанима.

У селу Доња Трнава и Мезграја била су угрожена пољопривредна домаћинства и мала фарма, животиње су евакуисане, док је у селу Трупале ангажована и механизација.

У свим овим селима претило је изливање Нишаве једино је у селу Мезграја претила Јужна Морава.

Ојачан бедем Нишаве у нишком насељу Медошевац

Мост у селу Ћуковцу код Врања поново отворен за саобраћај

Мост у селу Ћуковцу код Врања од јутрос је поново отворен за друмски саобраћај, саопштавају из градског штаба за ванредне ситуације.

Кретање возила привремено је било забрањено, због ванредне одбране од поплава.

Према најновијим подацима, водостај Јужне Мораве је у паду. Надлежне градске службе и екипе ЈВП "Србијаводе" су на терену и прате ниво Мораве и њених притока.

Угрожена су 22 стамбена објекта и три предузећа у Ђунису

Због изливања Јужне Мораве, испод подвожњака у насељеном месту Ђунис на територија града Крушевца, у 20.15, обустављен је саобраћај на деоници Каоник–Ђунис–Делиград.

Поплављено је више од 35 хектара пољопривредног земљишта у приобаљу. За сада нема евакуације становништва, али је вода потопила дворишта и прети да продре у куће. Угрожена су 22 стамбена објекта у којима живи 28 људи, као и три предузећа.

Водостај Јужне Мораве у даљем је порасту и достигао је коту 518. На снази је ванредна одбрана од поплава.

Поплављена домаћинства у Ђунису

Смирује се ситуација са поплавама у пиротском крају

Смирује се ситуација са поплавама у пиротском крају. Нишава се вратила у корито.

Драгана Тончић, начелница Пиротског округа, каже за РТС да се вода повукла из дворишта, али да је још има у подрумима у приградским насељима.

Вода за пиће у Пироту је исправна, али се бележи замућење у Белој Паланци.

Данас се, како каже, бити подељено 200 пари чизама најугоженијим грађанима.

У Бабушници и Димитровграду ради се на санацији терена.

Општина Димитровград ће данас почети да процењује штету.

Отклоњена већина кварова у Новом Пазару и Тутину, али и даље има прекида у електроснабдевању

После великих проблема у електроснабдевању, отклоњен је највећи број кварова у Новом Пазару и Тутину, али прекида и даље има.

"Електропривреда Србија" упутила је претходних дана додатне екипе у те општине како би се ситуација са снабдевањем електричном енергијом у најкраћем року стабилизовала.

Снег и ледена киша проузроковали су хаварије због којих је велики број домаћинстава у тим општинама био без струје. Пре два дана, 90 одсто општине Тутин је остало без струје.

Не очекује се пораст водостаја на Сави и Дунаву

Температура је и ноћас била у минусу, у Београду није било падавина па нема леда, али већ за сутра метеоролози најављују снег.  

Дарко Главаш, секретар Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, рекао је за РТС да су екипе "Београд-пута" спремне за ледени талас.

Каже да се током ледених дана не очекују падавине, па самим тим ни изливање река ни пораст водостаја. 

"Београд је спреман, не очекују се проблеми на главним речним токовима на Сави и Дунаву, ни ни каналској мрежи, тако да изливање река и пораст водостаја не очекујемо", рекао је Главаш.

Ниво Нишаве опао је за више од метар код Беле Паланке, где је у селима Долац и Црвена Река било и најкритичније.

Опао је и ниво Власине, али прекинуто водоснабдевање због замућења у Власотинцу неће бити брзо решено, јер је река поткопала брану и оштетила цевовод на водозахвату.

Ибар је синоћ поплавио више кућа на обали у Косовској Митровици, док су породице које живе у близини реке евакуисане.

У том делу града је превентивно искључена и струја, преносе медији. Ибар је раније поплавио тридесетак кућа у селима Рударе и Грабовац код Звечана.

У српским срединама на Косову и Метохији, екипе на терену процењују колика је штета, после изливања Ситнице, Лаба, Биначке Мораве и Дренице.

Више од три хиљаде људи у општини Косовска Каменица од јуче је буквално одсечено од света након рушења два моста у селима Ајновце и Мочаре због набујале Криве реке.

Ванредна ситуација на територији 17 локалних самоуправа

Водостаји река на подручјима која су последњих дана била угрожена поплавама су у опадању и вода се постепено повлачи, а ватрогасци-спасиоци на терену пружају помоћ становништву кроз доставу хране и осталих животних потрепштина и црпљењу воде из поплављених домаћинстава, саопштио је МУП.

Припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона из Крушевца су током дана помагали угроженом становништву у месту Ђунис и вршили испоруку хране и осталих животних потрепштина где је услед изливања Јужне Мораве дошло до плављења домаћинстава. Припадници ВСБ Крушевац су на терену и прате стање.

Ватрогасци-спасиоци из Прокупља и Лесковца су, у Житорађи и Лебану, црпели воду из поплављених домаћинстава и наставиће да обилазе терен.

На подручју Нишавског управног округа током ноћи припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Ниш црпели су воду из поплављених домаћинстава у селу Лалинац. На водотоковима река ситуација је стабилна.

На територији Пчињског управног округа, Топличког, Јабланичког и Пиротског округа ситуација је стабилна. Припадници Ватрогасно-спасилачких бригада Врање, Лесковац, Прокупље и Пирот наставиће обилазак терена.

Услед обилних кишних падавина, изливања бујичних водотокова и проблема у водоснабдевању, на снази је ванредна ситуација на територији 17 локалних самоуправа: на територији четири града: Ниша, Лесковца, Пирота и део територије града Врања и на територији 13 општина: Бујановац, Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Гаџин Хан, Владичин Хан, Медвеђа, Куршумлија, Бела Паланка и Бабушница и делу територије општине Пријепоље и Бојник.

Од почетка снежних падавина припадници Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима за спасавање и рад на води евакуисали су 85 особа из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока, и то 32 лица из Дољевца, два из Лесковца, шест лица из Бојника, осам из Бујановца, четири из места Златокоп код Врања, три из Пирота, 20 из Беле Паланке, осам из Црвене реке и по једну особу из Димитровграда и Доње Трнаве код Ниша.