Читај ми!

Прикупљен новац за лечење малог Оливера

Прикупљен је потребан новац за лечење Оливера Пал Гајодија из Бајмока, потврдио је за РТС, Оливеров отац Јожеф Пал. За 25. јануар заказан је преглед у будимпештанској болници.

Оливер је једногодишњи дечак из Бајмока код Суботице који болује од ретке и тешке болести - спиналне мишићне атрофије. За ефикасну појединачну терапију за ово обољење је потребно издвојити око 2,3 милиона евра. 

Ради се о врло прогресивној болести која напада мишиће и брзо се губе основне животне функције као што су ходање, варење, гутање и дисање. 

Оливер је тренутно код куће у Бајмоку, а за 25. јануар заказан је преглед у будимпештанској болници, где ће га лекари припремити за скупоцену генску терапију леком "золгенсма" који треба да заустави болест.  

"По нашем прорачуну, сакупили смо износ за "zolgensmu", али тек у понедељак ћемо добити званично обавештење из банке", наводи са на Инстаграму "За Оливеров живот". 

"Важно је да знате да се вишак од сакупљеног новца који је потребна за "zolgensmu" сме само искористити за помоћне апарате и терапије које су Оливеру потребне након генетске терпије", наводи се у објави.

Драгоцени лек Оливер би требало да прими до другог рођендан, али је сваки дан раније битан за његов опоравак и физички развој. Зато су широм земље организовани хуманитарни базари.