Читај ми!

Пријава сезонаца путем апликације смањила рад на црно

"Агроинфо караван" за пољопривреднике до средине јануара посетиће 15 локалних самоуправа широм Србије и упознати произвођаче и сезонске раднике са детаљима поједностављене процедуре ангажовања за сезонске послове путем портала и мобилне апликације. Електронска пријава сезонаца сматра се реформском, јер је само у првој години примене, рад на црно смањен за 37 одсто.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Тиса Чаушевић, шефица јединице Наледа за пољопривреду, каже да се електронска пријава сезонских радника у пољопривреди сматра се реформском зато што први пут од 2019. године пољопривредници могу да пријаве електронски сезонске радике које повремено ангажују.

Према њеним речима, циљ "Агроинфо каравана", који ће посетити 15 општина на територији целе Србије, јесте да се овај систем приближи с једне стране послодавцима – пољопривредницима који можда још не знају да он постоји и које су његове користи, и с друге стране потенцијалним сезонским радницима. 

Састанци се, додаје Чаушевићева, одржавају са представницима Националне службе за запошљавање, представницима општина и пољопривредних удружења који су потенцијални послодавци.

Шефица јединице Наледа за пољопривреду каже да је увек потребан неки период да би се људи навикли на коришћење нових технологија и да су се пољопривредници јако добро снашли.

Детаљна упутства послодавци могу наћи на порталу пореске управе www.sezonskiradnici.gov.rs или путем мобилне апликације.

"Уколико су у питању физичка лица, потребно је да се региструју уз помоћ електронског сертификата или да оду у сервисни центар у општини где ће неко за њих да отвори налог и омогући им да користе систем", објашњава Чаушевићева.

Систем подсећа на календар 

Према њенима речима, систем је врло једноставан и подсећа на најобичнији календар где се уносе само дани у којима се ангажују радници и на којим пословима.

На овај поједностављен начин раднике могу да ангажују правна и физичка лица и предузетници, односно сви који имају потребу за плаћеном радном снагом у пољопривреди.

"Права које сезонски радници остварују су пре свега пензионо право за сваки дан рада, здравствено осигурање у случају повреде на раду, загарнатована минимална надница на сат", каже шефица јединице Наледа за пољопривреду.

Додаје да ова врста радног ангажовања не подразумева аутоматско склањање са евиденције незапослених лица у Националној служби нити губитак неких претходно стечених социјалних права.

Легално пословање и запошљавање биће и једна од најважнијих активности Владе у 2021. години. 

"Видело се да овај систем има ефекта тако да се планира проширење система на неке друге делатности где то има смисла за повремена и краткотрајна ангажовања, пре свега у туризму и угоститељству, грађевини и помоћи у кући", сматра Тиса Чаушевић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво