Читај ми!

Нови еколошки погон у Железари за чистији ваздух Смедереваца

Од јула наредне године Смедеревци ће дисати чистији ваздух. До тада ће, обећавају у железари "Хбис Србија", у погон пустити ново еколошко постројење које ће емисију штетних гасова и других материја свести и испод европских граница.

Ново постројење агломерације прочишћаваће дим из Железаре и обезбедиће 50 одсто већу производњу. Омогућиће и да се уклони део дотрајалих погона.

"Ми се тренутно налазимо у почетној фази монтирања опреме, углавном су завршени сви грађевински радови. Очекујемо да постројење са хладним пробама крене најкасније у јуну, а са производњом од 1. јула 2021. године", наводи Владан Михаиловић, извршни директор за производњу у "ХБИС Србија".

Кинески власник тврди да уводи најсавременију технологију - електро-филтерима елиминише штетне гасове, спречиће разношење прашкастих материја и направити погон за одсупоравање димних гасова.

"Ово постројење је пројектовано да максимално има емисију од 20 милиграма по кубном метру самим тим ћемо два и по пута мање емитовати него што и закон Републике Србије дозвољава. Не само на пољу ваздуха велики напредак ће да буде и на пољу отпадних вода", објашњава Љубица Дреик, директорка Сектора за заштиту животне средине у "ХБИС Србија".

Mилован Тасић, генерални директор за инвестиције у "ХБИС Србија" наводи да ће сва пресипна места на свим транспортерима биће опремљена додатним траспортерима за пречишћавње отпадних гасова и да ће их на читавој линији агломерације бити укупно седам.

Настављају се и зелена улагања вредна 160 милиона долара. Истовремено се боре и са пандемијом и извозним квотама које је наметнула Европска унија. Почетком јула угасили су једну пећ и смањили производњу челика и гвожђа.

"Бизнис План за 2021. подразумева рад једне високе пећи. Међутим нашу одлуку ћемо преиспитати током другог и трећег квартала и у зависности од ситуације на тржишту и нових квота Европске уније могуће је да се ова одлука промени", наводи Владан Михаиловић, извршни директор за производњу у "ХБИС Србија".

Ширење вируса ковид-19 у Железари зауставили су кажу оштријим превентивним мерама заштите. Запослени у производњи раде у две смене, а велики део администрације користи по избору или годишњи одмор или је принудни одмор, плаћен 70 одсто зараде.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се