Читај ми!

Српска хаубица на гађању у САД у одабраном друштву

Произвођачи самоходних хаубица из Израела, Шведске, Америке, али и Србије, учествоваће на гађању на полигону Јума у Аризони почетком следеће године, пише магазин "Драјв". Наводи се да америчка војска тражи нову мобилну артиљерију за бригаде опремљене оклопним возилима на точковима које тренутно користе вучне хаубице М777.

Према писању познатог магазина, у секцији The War Zone, у конкурeнцији за појачање америчких бригада су компаније које производе самоходне хаубице из Израела, Србије, Шведске (огранак британског БАЕ системс), и Америке.

Америчка војска је у јулу објавила да тражи нове хаубице и да желе само производе који су већ у серијској производњи или који су спремни да уђу у серијску производњу. Истакнуто је да хаубице морају да буду великог домета, да имају добру мобилност да би се замениле постојеће М777. Ко испуњава услове?

"Гвоздена сабља" израелски адут 

Израелски "Елбит" је понудио систем АТМОС, познат и као "гвоздена сабља". Реч је о хаубици 155мм монтираној на камион .

"Солтам системс" који је одељење "Елбита", почео је са развојем АТМОС-а крајем прошлог века. Актуелна верзија "гвоздене сабље" има компјутеризовани систем контроле ватре. То значи да се аутоматски нишани помоћу жељеног сета координата, иако је потребно њихово мануелно уношење.

Може бити опремљен "аутоматским пуњачем", како га "Елбит" назива, који омогућава посади да само ставе муницију на постоље, која се затим убацује у цев без потребе за ручним пуњењем.

Захваљујући томе, четворочлана посада "гвоздене сабље" успела је да постави хаубицу и испали прве гранате у року од 30 секунди. Могуће је испалити још пет серија, а затим посада може да се припреми за премештање на другу локацију, и то све за укупно 110 секунди. То је веома важно јер смањује рањивост од могућег противнапада.

"Стрелац" из Шведске 

Шведски "Бофорс", који је одељак британске компаније "БАЕ системс", нуди "арчера" (стрелац). То је још једна хаубица 155мм монтирана на камион. Оружје је, такође, развијено крајем деведесетих година.

Његова главна предност је право аутоматско пуњење, а има и посебан простор напуњен модуларном муницијом.

Посаду могу да чине и свега две особе, а систем испаљивања је компјутеризован. Могуће је изабрати жељену количину муниције и испалити је на мету.

Велика предност је то што се хаубица може поставити у положај за испаљивање за свега 14 секунди, и то без излажења, тако да посада остаје заштићена оклопом. Прва серија испаљује се за 23 секунде.

Систем испаљује четири гранате истовремено на исту мету, и може поново да буде у покрету за 74 секунде. То је толико брзо да, у зависности колико далеко је мета, могуће је да је неке гранате чак ни не погоде док је возило већ кренуло на другу позицију.

У шведској војсци "арчер" је монтиран на модификован камион "волво а30д" са погоном на свих шест точкова. На званичном сајту компаније "БАЕ системс" постоји и уметничка концепција "арчера" на камиону "ман" са погоном на осам точкова, што наводи на закључак да га је могуће монтирати и на друга возила, у зависности од жеље купаца.

"Нора" или "александар" стижу из Србије 

Српски "Југоимпорт", преко америчког партнера ГМП, на гађање шаље варијанту хаубице Б-52 "нора", такође 155мм. Магазин Драјв подсећа да је систем почео са развојем почетком овог века.

Пошто је то постао тренд, и последња верзија "норе" има компјутеризовани систем за контролу ватре. Ту је и аутоматски пуњач, као и додатни простор за још 24 гранате у камиону.

Најновија верзија, позната као "александар" представљена је 2017. године и систем је потпуно редизајниран. Све верзије "норе" постављене су на ФАП-ов камион са погоном 8x8.

У односу на "нору", "александар" има већу брзину гађања од шест граната у минути.

Нова топ хаубица долази у комплету са командно-извиђачким возилом, има висок степен аутоматизације рада и брзо напушта положај.

Ту је и амерички "брутус" али...

И Американци имају оружје које ће да наступа на домаћем терену. Компаније "АМ џенерал" и "Мандус група" наступиће са "брутусом", хаубицом 155мм малог трзаја.

Она је постављена на камион са погоном 6x6, а амерички батаљони већ експериментишу с овим оружјем.

Конфигурације "брутуса" које су виђене до сада, не укључују аутоматско пуњење. Истражује се и хаубица 105мм "Мандус групе" која се монтира на "хамвије".

Ипак, очекује се да инострани произвођачи остваре предност на гађању у односу на "брутуса".

Иако још није потврђено, интересовање за учешће је показала и француска фирма "Некстер" са "цезаром".

Магазин Драјв наводи да је недостатак америчких решења резултат тога што се током историје у америчкој војсци показивало веома мало интересовање за самоходне хаубице.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво