Читај ми!

Светски дан волонтера - кад сте спремни да дате нешто, а не тражите ништа за узврат

Жеља да се помогне другима и прилика да се научи нешто ново. За једне је волонтирање само степениник у каријери, а за друге могућност да кроз дружење упознају нове људе, обичаје, културу. Подаци кажу да се сваки трећи човек у свету бавио волонтерским радом или волонтира у овом тренутку. Јелена Таталовић из Волонтерског сервиса Србије каже за РТС да њихов најстарији волонтер има 76 година и да не постоји волонтерска пракса, већ волонтерско искуство.

Јелена Таталовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавила да свака година у којој се нађемо у неком проблему је година у којој се у већој мери окрећемо волентерима. У овој години се, наводи, обележава и стогодишњица оснивања првог волонтерског кампа.

За волонтере се, напомиње, може користити и реч добровољци.

"Ми водимо рачуна о сваком волонтеру који волонтира у нашем програму. Најмање 1.000 људи прође кроз Волонтерски сервис Србије. Оно како смо ми одговорили на изазове је да смо програме померили онлајн и да организујемо праве акције на терену. Кроз програм ‘Млади су закон‘ министарства омадине и спорта са којим сарађујемо преко десет година организујемо и физичке акције", каже Таталовићева.

Ту су се, наводи, потрудили да санирају извесне последице ковид туризма.

"Ишли смо по Србији. Заборавили смо да чувамо животну средину, па је било потребе да се и на то одоговори. А у онлајн сфери смо кроз програм Волонтери на мрежи успели да омогућимо људима да одрже потребу за допринос заједници, али да буду безбедни", истакла је Таталовићева.

Истиче да је највећи број људи који волонтира узраста између 16 и 24 године.

"Наш најстарији волонтер има 76 година. Може се волонтирати у сваком узрасту. Волонтирање је да сте спремни да дате нешто и да не тражите ништа за узврат", указује Таталовићева.

Године, знање и образовање нас, додаје, не ограничавају да волонтирамо и свако може да допринесе.

Наводи да је изузетно лако разликовати неплаћени рад од волонтирања.

"Волонтирање је кажемо непроцењиво, а стручна пракса може бити плаћена или неплаћена, али она није волонтирање. Не постоји волонтерска пракса, већ волонтерско искуство",

Одлучили су, наводи, да су пре две године одлучили да узму слоган "Шта нам тешко".

Истиче да су и саму прославу Међународног дана волонтера преместили у онлајн сферу.

"Ове године биће на друштвеним мрежама и путем медија. Делимо волонтерске приче, имали смо велику онлајн кампању ‘И ја сам волонтер‘, коју можете погледати на друштвеним мрежама Младих истраживача Србије", закључила је Таталовићева.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво