Читај ми!

За које пензионере више неће важити казнени поени

Решен је проблем пензионера који су из предузећа у реструктурирању отишли по посебном програму, пет година пре пензије. Они ће примати пензију без казнених поена. Проблем је настао када је техничка влада у октобру укинула акт који је то омогућавао. У плану је да се то право коначно реши, изменом закона.

Да олакшају приватизацију, више од 6.000 радника "Заставе", "Гоше", "Магнохрома", "Прве петолетке" отишло је 2011. на биро, пет година пре пензије.

У међувремену промењен је закон и уведени казнени поени за оне који имају године стажа, али не и старости за пензионисање.

Влада је 2016.показала разумевање за проблем тих радника окупљених у удружење Опција 5, и посебним закључком омогућила исплату пуне пензије. У октобру је тај акт укинут, а пензинери су почели да примају умањену пензију.

"Министарство је брзо реаговало, влада је донела поново закључак настављена је исплата. Враћена нам је и разлика која нам је била у октобру месецу умањена у пензионом чеку", изјавио је Александар Петровић из Удружења пензионера " Опција 5.

Они који су имали две године до пензије, такође су отишли на биро, али у пензију са казненим поенима.

"Ја сам у пензији од од 2016. са умањењем од 15 одсто, тако да је то била та неповољност, има људи који имају и 20 посто", каже Мирољуб Милановић, пензионер и бивши радник "14. октобра".

Око 2.000 њих сада су, кажу, заједно уз колеге из "Опције 5", изборили право да први пут примају пуну пензију.

Ово укидање казнених поена односи се искључиво на око 8.000 радника предузећа у реструктурању који су посебним програмом отишли на биро, а пензионисани су после измена пензијског закона 2014.

Последњи је у пензију отишао пре две године.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи