Читај ми!

Епидемија утицала и на рибарство, аласи оптимистични: Корона неће у воду

Почиње Божићни пост који ће трајати до 7. јануара. То је време слава када се у Србији потроше највеће количине рибе. Међутим, због епидемије ковида-19 потражња за рибом је смањена и до 40 одсто. Како протиче излов на једном банатском рибњаку и са којим се још све проблемима сусрећу рибари?

Рибњак у Баранди, не баш тако давно, убрајао се међу највеће произвођаче шарана у овом делу Европе. Шаран се гајио на површини од 1.100 хектара. Због бројних проблема само пре једне деценије био је пред затварањем, а после последње приватизације успешно се опоравља.

Као и на другим рибњацима највећи проблем је како обезбедити радну снагу јер за овим послом у Банату не влада велик интерес.

"Ја сам из Прибоја за послом дошао овде у Баранду на овај рибњак да радим на излову, излов тече повољно, време нас служи, мало корона, слушамо да свуда влада, али у воду неће, тако да смо ми овде сигурни што се тиче короне. Шарана има, може да се заради, радимо сваки дан, не престајемо", каже Саша Томановић из Прибоја.

Ово је била изузетно тешка производна година. Ипак, у Баранди су задовољни са производњом.

"Ове године имамо производњу на непуних стотину хектара, што се тиче производних резултата, за сада смо изузетно задовољни. Иначе, производња нам је од четири до шест тона по хектару, што се тиче крупноће, шаран нам је од три киле до осам килограма, значи имамо крупну рибу са изузетно малим процентом масти тако да је то оно што тржиште тражи", указује ветеринар Зоран Мажић из фирме ДОО Рибарство Баранда.

Како иде продаја у доба короне?

"Отежано, изузетно отежано, што се тиче рибе, с обзиром да је Свети Никола ту на прагу, а ограничење кризног штаба на број особа у скупини, смањење рибе је сигурно око тридесет до четрдесет посто у односу на предходну годину", указује Јанко Ћосовић, директор ДОО Рибарство Баранда.

У Војводини је и даље неискоришћено на хиљаде хектара слатинастог земљишта идеалног за рибњаке. За подизање једног хектара рибњака потребно је око 50.000 евра, али стручњаци тврде да се уложена средства врате за пет година.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво