Читај ми!

Војска Србије добила прву жену пилота јуришног борбеног авиона "oрао"

Капетан Ана Перишић, припадница 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде, извела је први самостални лет на авиону "орао" и тиме постала прва жена пилот у историји наше војске на јуришном ваздухоплову.

Ана Перишић успешно завршава преобуку са ваздухоплова "супергалеб Г4" на ваздухоплов "орао". Говорећи о утисцима након првог самосталног лета, истакла је да их је тешко описати речима, а на питање како се осећа као прва жена пилот која је то остварила одговара да је реч о задатку за који се труди да испуни набоље што може.

"Лет је протекао сигурно и безбедно и ја сам задовољна како сам успела то да изведем. Изазов сам по себи је да летим сама на том ваздухоплову после контролног лета", истакла је Перишићева, која припада првој генерацији жена пилота која се школовала на Војној академији за тај позив.

На војном аеродрому "Морава" у Лађевцима, на успешно изведеном контролном лету Ани Перишић по слетању међу првима је честитао и министар одбране Небојша Стефановић, а затим и колеге из 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде. 

"Драго ми је што је тако и то јесте простор за нове младе генерације младих жена из наше земље које могу да пронађу своју каријеру и у ловачкој авијацији, као и каријеру у најсложенијим видовима и јединицама Војске Србије", истакао је Стефановић додајући да је захвалан Ани због прилике да данас види једног веома успешног пилота, за коју су старешине и стручњаци оценили је имала веома успешан лет након кога сада може да иде и у самосталне летове.

Министар Стефановић је, такође, нагласио да је данас био у прилици и да посети 98. ваздухопловну бригаду, јединицу за коју може да се каже да је чувар нашег неба.

"Није ово лак посао, то је посао у коме пилоти и сви они људи који опслужују систем, да не заборавимо и све техничаре и људе који помажу пилотима у оспособљавању ваздухоплова и у свакодневним активностима, у коме морају да прођу безбројне часове обуке да би били способни да управљају сложеним системима и да би могли да буду оно што јесу – неко ко брани нашу земљу и ко је у сваком тренутку спреман да узлети и да се бори за Србију", нагласио је Стефановић.

Током обиласка припадника 98. ваздухопловне бригаде на војном аеродрому "Морава" код Краљева, коме је присуствовао и заменик команданта РВиПВО, бригадни генерал Жељко Билић, заменик команданта те јединице пуковник Александар Милићевић реферисао је о намени и задацима јединице, а Стефановић је обишао и недавно набављене ваздухоплове који су у саставу те јединице и разговарао са пилотима и техничким саставом 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле.