Читај ми!

Годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији

Војводина данас обележава 102. године од када је Велика народна скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаједињењу Kраљевини Србији. Од 2018. године, 25. новембар обележава се као датум од покрајинског значаја када се додељују признања, укључујући и оно највише – Награду "Михајло Пупин".

Одлука о присаједињењу коју је 25. новембра 1918. године једногласно донело 757 посланика Велике народне скупштине, најважнији је догађај у историји Војводине и један од најзначајнијих догађаја за Србију, када је добила скоро трећину данашње територије.

Покрајинска влада је у саопштењу честитала свим грађанима Аутономне покрајине Војводине овај дан.

"Током више од сто година у слободи Војводина је, као интегрални део Републике Србије, сачувала и изградила важне институције и у свим областима друштвеног живота створила услове за пуну равноправност и просперитет свих оних који у њој живе. Стога, на овај дан још једном одајемо почаст великанима попут Светозара Милетића и Јаше Томића, који су својом снагом, храброшћу и истрајном борбом створили услове за доношење одлуке о присаједињењу", наводи се у саопштењу Владе Војводине.

Истовремено, додаје се у саопштењу, памтимо и обележавамо и славне победе српске војске у Првом светском рату, које су омогућиле долазак слободе и на ове просторе.

Због епидемије ковида 19 традиционална свечана академија посвећена присаједињењу Војводине Kраљевини Србији неће бити одржана, а Награда "Михајло Пупин" и остала покрајинска признања биће уручена накнадно.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара