Читај ми!

Сахрањен патријарх српски Иринеј

Патријарх Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве на Врачару. После заупокојене литургије, опела и беседа којима су се од патријарха опростили митрополит дабробосански Хризостом, протојереј-ставрофор Петар Лукић, члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић, као и писма-поруке патријарха московског и целе Русије Кирила, ковчег су у крипту понели припадници Гарде Војске Србије.

После сахране патријарха Иринеја, верници који су присуствовали светој литургији за упокојене, послужили су се житом испред Храма Светог Саве. 

Тело патријарха је јуче из Саборне цркве пренето у Храм Светог Саве. Свештеници су целе ноћи читали јеванђење над његовим одром.

Литургију за упокојење, која је почела у 9 часова, у централном делу храма, где је изложено тело патријарха Иринеја, служио је митрополит дабробосански Хризостом.

На литургији је беседио епископ бачки Иринеј.

После опела, у продужетку литургије, од патријарха су се опростили председник Србије Александар Вучић, митрополит Хризостом, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Земне остатке патријарха у гробницу у крипти спустили су свештеници из Београда.

Свети архијерејски синод обавестио је претходно свештенство, монаштво и верни народ да се током молитвеног испраћаја стриктно придржавају мера, које су због тешке епидемијске ситуације прописали надлежни државни органи.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво