Читај ми!

Грађани се опраштају од патријарха Иринеја који ће бити сахрањен у крипти Храма Светог Саве

Верници и поштоваоци одају почаст преминулом српском патријарху Иринеју широм земље. У Србији је јуче проглашена тродневна жалост. Тело патријарха је из Саборне цркве пренето у Храм Светог Саве, где ће се сутра бити сахрањен. Грађани су позвани да се приликом одавања поште преминулом поглавару СПЦ придржавају епидемијских мера.

Тело патријарха јутрос унето накратко у зграду Патријаршије, одакле је пренето у Саборну цркву и изложено за време литургије поводом славе цркве, Аранђеловдана.

Потом је одржан помен, а затим је тело пренето у Храм Светог Саве.

Колону је испред Храма Светог Саве дочекала војска, а у храму и свештенство. Помен је заказан за 12.30, а након тога целог дана и ноћи свештеници ће читати јеванђеља над одром.

Свети архијерејски синод обавестио је свештенство, монаштво и верни народ да ће се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, у Саборном храму Светог архангела Михаила и у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, СПЦ стриктно придржавати мера које су због тешке епидемијске ситуације у нашој земљи прописали надлежни државни органи.

Из тог разлога, обезбеђен је директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети синод позива свештенство и наше вернике да умноже своје личне молитве за покој душе патријарха.

Света заупокојена литургија заказана је за недељу. Према препорукама Кризног штаба, неће бити могуће целивање тела патријарха.

Народ ће моћи да уђе у храм на централни улаз, да приђе на неколико метара, поклони се и изађе напоље. Верници су позвани да поштују епидемијске мере и да носе маске, да се не задржавају и не праве гужве.

Патријарх Иринеј преминуо је јуче ујутру у ВМЦ Карабурма, где је хоспитализован због погоршања здравственог стања услед заразе коронавирусом.  

Поводом његове смрти стигли су бројни изрази саучешћа и реаговања из земље и света.

У саопштењу СПЦ је наведено да ће он бити сахрањен у недељу у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

До избора 46. поглавара Српске православне цркве, наследника преминулог патријарха Иринеја, његове дужности обавља Синод, којем ће председавати митрополит дабробосански Хризостом. Избор патријарха се спроводи најкасније за три месеца од дана када је престо патријарха упражњен.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво