Читај ми!

Одаловић: На локацији Кижевак код Рашке пронађени посмртни остаци

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић потврдио је да су код Рашке, у месту Кижевак, пронађени посмртни остаци непознатих особа за које се претпоставља да су тела косовских Албанаца.

Вељако Одаловић је рекао да би према тренутним сазнањима требало да на тој локацији буде 15 до 17 посмртних остатака, али и да док се не добије потврда идентитета не може се са сигурношћу рећи да је реч о косовским Албанцима.

"Претпоставка је да су тела косовских Албанца, али док не добијемо потврду идентитета, нећемо бити сигурни. Ми смо јуче пронашли прве трагове – гардеробу и кости, заустављени су радови на локацији, судија је већ преузео предмет и издао наредбу да од сутра почну први радови", рекао је Одаловић.

Додаје да и остали посмртни остаци пре свега страдалих Срба треба на исти начин да се претраже.

Локација Кижевак код Рашке позната је од 2015. године и у више наврата је претходних година рађена њена претрага, изјавио је раније Одаловић за Радио Слободна Европа и рекао и да је то једна од три локације – поред Козарева, која се налази између Рашке и Новог Пазара и у околини Сјенице у непосредној близини рудника Штаваљ, о којој су добијене информације од Приштине и прихваћено је да се провере.

Према подацима које је на основу извештаја Унмикове канцеларије за нестала лица и судску медицину објавила невладина организација Фонд за хуманитарно право, од 2001. године на територији Србије на четири локације откривене су масовне гробнице са 941 телом Албанаца убијених на Косову 1999. године.

На Косову се трага за још око 1.600 несталих лица, већином албанске националности.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара