Читај ми!

Уницеф позива донаторе да помогну опремање центара где се лече бебе "тако мале да би у срце стале"

Кампањом "Тако мали да би у срце стали" Уницеф позива све грађане и друштвено одговорне фирме да донирају средства за опремање највећих неонатолошких јединица у Србији где се лече превремено рођене бебе.

Сваке године од 65.000 новорођенчади у Србији, 4.000 је превремено рођено. Чак седам беба свакога дана захтева неки облик неонатолошке подршке.

Превремено рођење је главни узрок смрти новорођенчади и деце до пете године. У последњих неколико деценија значајно је смањена смртност деце у Србији, али то још увек није на нивоу европских држава.

Уницеф у Србији у сарадњи са Министарством здравља ради на унапређењу рада јединица за неонатологију где се лече превремено рођене бебе.

Менаџерка програма за здравље у Уницефу Јелена Зајегановић Јаковљевић најављује почетак кампање под називом "Тако мали да би у срце стали" и позива све грађане и друштвено одговорне фирме да донирају новац и помогну да се додатно ојача систем неонаталне заштите у Србији.

"Превремено рођена деца су најосетљивија категорија деце у нашој земљи. Превремено рођење је најчешћи узрок смрти код деце", објашњава Јаковљевићева. 

Прикупљање новца за различиту опрему

Јелена Зајегановић Јаковљевић истиче да је важно омогућити да развојна и породично оријентисана нега буде присутна у интензивним неонатолошким негама - да родитељи могу да буду са децом и да услови у неонатолошким јединицама имитирају услове у мајчиној утроби.

"Прикупљаћемо новац за различиту опрему, у зависности од потреба. Инкубатори јесу једна од потреба", истиче Јелена Зајегановић Јаковљевић.

Каже да је задатак Уницефа и да помогне да најновији стандарди професионалног усавршавања буду присутни и у Србији.

Све информације о кампањи су доступне на сајту, а кампања ће трајати до 7. јануара 2021. године. Донатори сами бирају суму коју желе да донирају. 

"Према нашемн искуству, грађани донирају око 500 динара или више, фирме од 10.000 до 10 милиона, у зависности од могућности", наводи Јаковљевићева.

Очекује да ће бити прикупљено макар 15 милиона динара и да ће четири центра у Србији где се лече најосетљивије бебе бити на прави начин оснажена.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво