Читај ми!

Радио Гораждевац драгоцен за Србе у Метохији

Радио Гораждевц већ двадесет лета о важним догађајима информише не само жетеље те енклаве надомак Пећи већ и мештане педесет повратничких средина. Поносни су и на ТВ продукцију. Јутарњи програм емитују радним данима.

Новинари Радио Гораждевца Србима у Метохији преносе драгоцене вести које много значе онима који опстају надомак средњовековних светиња Пећке патријаршије и Високих Дечана. У том српском насељу поред Бистрице на седам километара од Пећи, опстаје 700 православаца.

"Информишемо о свим догађајима, који понекад и нису тако лепи. Знамо да је овај регион карактеристичан по томе да имамо доста провала, пљачки, крађа поготову повратничког становништва. Понекад имамо догађаје из културе, спорта и неке лепе вести о младима", каже Дарко Димитријевић, уредник Радио Гораждевца.

У Радијском студију су и две камере, па се тако Јутарњи програм емитује на друштвеним мрежама и на телевизији КиМ.

"Има доста слава тако да смо отишли до свештеника да видимо каква је њихова препорука како да се славе прослављају. Препорука је да се поштују епидемиолошке мере и свештенство је то најавило и наравно здравствени радници", каже репортер Милић Петровић. 

"Да не буде већих окупљања али нажалост то се не поштује толико, више се поштују обичаји него препорука. Да људи мало више поведу рачуна о превенцији", истиче Мирјана Дригант, лекар, специјалиста опште медицине у Гораждевцу.

Србима надомак града подно Проклетија недостаје живот каквог се сећају пре доласка Мисије Уједињених Нација. Недостају им сународници којих је у општини Пећ до јуна 99 било више од двадесет хиљада.

"Имали су на неки начин тај културни живот. Имали су могућност да изађу негде у потпуно опуштеној атмосфери. Тога данас више нема. То је оно што им фали. Ви данас не можете као некад отићи у неки ресторан у Пећи и уживати уз неку традиционалну или било коју српску музику", наводи Дарко Димитријевић.

Данас је то град у коме се буди једина Српкиња – 92 годишња Румена Љубић, учитељица у пензији. Угледна Пећанка ипак из страха не отвара врата породичног дома.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се