Читај ми!

Михајловић: Велика Русија не стоји иза бахатих директора

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да су ти сектори стратешки важни и да државна предузећа не постоје зато да би неко био директор, него да би та предузећа била успешна и радила у корист грађана Србије. Јавно је позвала директора "Транспортгаса" да у понедељак дође на састанак у Владу Србије јер, како каже, сви начини да дођу до њега у претходном периоду нису уродили плодом.

Нека нико у гасном сектору и не покушава да свађа председницу Владе, председника Србије или министра са Руском Федерацијом, поручила је Зорана Михајловић.

Одговарајући на питања новинара, Михајловићева је рекла да се "људи из гасног сектора заклањају иза приче да иза њих стоји велика Русија".

"Велика Русија не стоји иза бахатих директора. Велика Русија и Руска Федерација је нама веома важан политички и економски партнер. Велики број руских компанија ради у овом и другим секторима. Ја сам радила са 'Руским железницама', једном од највећих светских компанија и овде су сви добродошли", рекла је Михајловићева. 

Михајловићева је, после састанка са шефом Канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом, позвала директора "Транспортгаса" (Стевана Дукића) да у понедељак у 7.30 дође на састанак у Владу Србије.

Објашњавајући зашто то ради тако јавно, рекла је да ниједан покушај да дођу до њега у претходном периоду није уродио плодом.

"Нисмо нашли човека, директор се не одазива на позиве. Секретарица час зна, а час не зна где је он, и не одазивају се на наше позиве и не одговарају на дописе. Када чују да ми зовемо, хистерично спуштају слушалице, тако да на овај начин позивамо директора да дође на састанак у Владу Србије", рекла је министарка Михајловић.

"То нису њихова приватна предузећа нити њихове личне прћије"

Михајловићева је рекла да жели да пошаље неколико порука директорима који су добили одговорност и задатак да воде одређена предузећа у државном власништву, а посебно у гасном сектору.

Како је рекла, прва је да то нису њихова приватна предузећа нити њихове личне прћије.

"Сваки километар гасовода, свака пословна зграда и столица на којој седе је у власништву државе и грађана Србије. Сваки приход који остваре је државни, а расходи који направе је нешто што сви плаћамо и правдамо. Треба да размисле да ли је свака плата коју приме заслужена и све апанаже у скупштинама повезаних друштава и управним одборима који се мере не хиљадама динара него хиљадама евра", нагласила је Михајловићева.

Следећа порука је, како је рекла, "да Влада Србије није кафана и да у њу може да се дође када се хоће и с ким се хоће, него се долази онда када некога на одређене састанке позове Влада Србије и ресорно министарство".

Истакла је, такође, да јавна предузећа нису ничији трофеј, нити награда коју је неко добио зато што је члан политичке партије.

"Државна предузећа не постоје да би неко био директор, већ да би их водио на најбољи начин у интересу грађана Србије. Ја сам обичан државни службеник, мој задатак је да служим народу, а то се односи и на свакога у Влади Србије, па и на државна предузећа. Нема самоуправљања ни социјализма већ само рад, ред и резултати", поручила је Михајловићева.

"Можда је једноставније било са претходним министром"

Каже да разуме да је можда било једноставније са претходним министром.

"Он је пре свега партијски друг, са друге стране, он је добар и миран човек. Ја то нисам. Знам да овај сектор може да донесе дупло већи проценат раста БДП-а него што доноси данас и то је мој задатак, почетак бољег рада у енергетском сектору", истакла је Михајловићева.

Навела је да је претходних дана имала састанаке са више јавних предузећа из свог сектора, па је додала да је један од састанака био са ЕМС-ом, које је једно од најбољих предузећа у Србији.

Најавила је да ће након данашњег разговора са Светском банком имати састанак са представницима ЕПС-а.

Према њеним речима, тема тих састанака је да се сними стање у тим предузећима, да се види како министарство може да им помогне и шта ће се радити следеће године и да ли неки пројекти могу да се реализују брже него сада.