Читај ми!

Шта је изазвало сукоб в. д. директора и кустоса Музеја савремене уметности

Да ли је место кафићу или изложби венчаница Жан Пол Готијеа у музеју, па чак и када је реч о Музеју савремене уметности? То је тема око које су се ових дана сукобили в. д. директор музеја и кустотски тим музеја. У расправу се умешало и Министарство културе.

Иако је планирано је да се у оквиру Музеја савремене уметности подигне објекат у коме би био смештен кафић, са почетком короне повучена су средства из буџета за његову изградњу, а до данашњег дана пројекат није добио ни грађевинску дозволу.

У жељи да посетиоцима ипак омогући место на коме ће се освежити, попити воду и кафу, директор музеја померио је стаклени зид у приземљу за пар метара и у тај простор убацио неколико столова и два апарата за воду, чај, сокове и кафу.

На овакву одлуку реаговао је Завод за заштиту споменика културе, који је донео одлуку да се музејски распоред врати у првобитно стање.

Оно што је највише засметало стручној јавности јесте одлука музеја да због отварања кафића, склони експонате изложбе "Рефлексије нашег времена", аутора Зорана Тодоровића која је била постављена у приземљу.

Директор музеја каже да је до такве измене дошло из реалних и оправданих разлога.

"Ја сам налог дао кустосима да се сузи поставка након четири месеца те изложбе, због наредне изложбе и због бројних активности које се дешавају овде", каже Виктор Киш, в. д. директор Музеја савремене уметности.

Незадовољство оваквом одлуком показали су и у Управном одбору музеја. Они истичу да директор о својим плановима није претходно обавестио аутора и кустосе поставке "Рефлексија" и да је склањањем појединих делова изложба изгубила свој пуни смисао.

"МСУ тренутно нема могућност за кафић управо зато што је то једна целина и мало је излагачког простора, мириси из кафића би се осећали у целом музеју, он ни архитектонски није прилагођен некој таквој намени", указује проф. др Владислав Шћепановић, члан УО Музеја саврене уметности.

Да ли је Жан Пол Готијеу место у МСУ? 

Ако већ није кафићима, питање је да ли је венчаницама високе моде место у Музеју савремене уметности и шта ће бити са најављеном изложбом "Love is love" Жан Пол Готијеа која је планирана за 21. новембар.

"Та изложба није за МСУ, то је више за Музеј примењене уметности, постоји тај музеј код нас и мислим да је то право место за изложбу", додаје Шћепановић.

Ова изложба није део годишњег програма о коме се изјашњавао Управни одбор, већ ванредни догађај за чије организовање в. д. директор не мора да добије одобрење УО.

"Нигде је није било у примењеним музејима, плашим се да стручна јавност шаље поруку да такав уметник није добродошао код нас. Наравно да ће бити изложбе, то је јако контроверзна изложба, јако добро осмишљена", напомиње Виктор Киш. 

Од кафића се одустало али од изложбе венчаница очигледно није. За сада је то једина манифестација која је планирана у овом музеју до краја године. О плановима за следећу рано је говорити.

Оно чиме се сада баве запослени у овој културној установи је реновирање салона и легата, а планирано је да ти радови буду завршени до почетка јануара следеће године.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво