Читај ми!

Форум младих лидера региона - економско повезивање и интеграције држава

Пети Регионални форум младих лидера отворен је у Новом Саду, где ће учесници имати прилику да током бројних панела дискутују о проблемима са којима се свакодневно сусрећу у државама из којих долазе. Тема овогодишњег скупа су изазови на путу економског повезивања држава Западног Балкана.

Половина жели да се одсели, јер не виде перспективу у својим земљама, као и предходних и ове године је то и даље навећи проблем Западног Балкана. До краја 2019, званично, њих 250.000 напустило је регион, незванично дупло више. Данас пандемија коронавируса додатно утиче на њихову перспективу.

"Сада се суочавамо са пандемијом и имамо нова ограничења у нашим животима и пословима. Ја се бавим туризмом и ово није само питање Новог Сада или Албаније, већ целог света и морамо бити сигурни да користимо сва неопходна средства да би се изборили", каже Сарина Едари из Албаније.

Највише их брине што већина нема посао, а и када га добију примања су им мања од 300 евра, зато ће фокус на панелима бити економија, јер су будући лидери у Региону свесни да су различити ставови о прошлости оптерећење за будућност.

"Када су овакве конференције у питању, као што је ова регионална то је начин да се младу људи повежи и да просто схватимо да смо ми сви исти и да имамо сви заједнички циљ, а то је да живимо боље, тако да важно је ослањати се на сличности, не игнорисати разлике", наводи Анђела Мићановић из Црна Горе.

Као први корак ка бољој перспективи виде мини-шенген, јер и њима отвара нове могућности.

"Поред тога да могу слободно да раде у земљама региона, па наравно и питање роминга у смилу да се сада већ много јефтиније плаћа телефонски рачун за све земље у Региону, а и како нострификовати диплом", каже Ивана Лазаровски из Србије.

Потпредседник Европског покрета у Србији Александар Симурдић напомиње да те иницијативе могу да буду успешне само под условом да буду инклузивне и да се у њима нађу све заједнице на простору Западног Балкана.

"Са тим у вези је веома важна порука јуче са састанка председника Србије, Северне Македоније и Албаније дошла а тиче се позива Приштини, Подгорици и Сарајеву да узму активно учешће", додаје Симурдић.

Форум се завршава у понедељак лидерским онлајн панелом, на коме ће учествовати председник Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, као и премијери Албаније Еди Рама, Северне Македоније Зоран Заев и привремених институција у Приштини Авдулах Хоти.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи