Читај ми!

Привилегија је бити здрав у овом тренутку, ако се добро осећате - дајте крв

Докторка Милица Јовичић из Института за трансфузију крви Србије рекла је за РТС да је "минимум минимума" у прикупљању крви око 200 јединца дневно да би здравствени систем наставио да функционише.

Од оснивања до данас Институт за трансфузију крви прикупио је и дистрибуирао више од 2,5 милиона јединица крви. Обавио више од 50 милиона лабораторијских анализа.

Др Милица Јовичић из Института за трансфузију крви Србије рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС, да треба имати дневно 400 до 450 јединица крви да би се рекло да има планиране залихе крви.

"То знамо из једног огромног искуства институције која постоји више од 75 година. Међутим, овај претходни период пандемије потпуно је нов за све нас, за функционисање свих здравствених система, не само у Србији већ у целом свету - показује да је неки минимум који морамо дневно да прикупимо за Институт око 200 јединица", рекла је др Јовичић.

То је, како је објаснила, минимум минимума који морамо прикупити да би систем наставио да функионише, да бисмо имали крви, не само за хитне виталне индикације, него за неко нормално функционисање система. 

Каже да су тај број у претходном периоду успевали да прикупе, пре свега, захваљујући свести људи колико је то значајно.

Отказане акције у школама, фирмама, прикупљање у локалној заједници 

"Када кажем да прикупимо 200 јединица крви, морамо знати да су нама у претходном периоду све акције у школама, на факултетима, у многим фирмама, јер многи раде од куће - отказане. Ових 200 јединица прикупљамо у локалној заједници од људи који долазе тамо, којима не можемо прићи довољно близу, доћи у њихове фирме где су уобичајено акције - него свакодневно се одазивају нашим позивима и дају крв, али то није довољно", истакла је докторка Јовичић.

Најзаступљенија крвна група је А, а најпотребнија ја нула позитивна и А позитивна, а стално је дифицит негативних крвних група којих у популацији има око 15 процената.

"Када смо на минимуму прукупљања, А негативне и нула негативне у принципу има 5 или 6 процената популације, ми на ових 200 јединица крви које прикупимо - дневно највише 10 или 12 јединица крвне групе нула негативне или А негативне", рекла је она.

За велике повреде потребно 10 или 15 јединица крви 

Према њеним речима, за неке операције некада је потребно три и пет, за велике повреде и 10 или 15 јединица крви и може се десити да 10 давалаца А негативне крвне групе у ствари буде само за једног или два пацијента.

"Када имамо уобичајено прикупљање ми направимо залихе, зашто ми инсистирамо на залихама - јер ми у овом тренутку - цела служба функсионише на томе да оно што прикупимо то и издамо, потребно је да имамо тродневне и четвородневне залихе", указала је Јовичићева.

"Почетак пандемије добро смо прошли захваљујући томе што смо ушли у период са неким нормалним функционисањем у марту и имали те залихе, могли смо себи да дозволимо у априлу да три или четири дана када нисмо радили, када је све стало - да је све било под контролом", каже она.

Сада смо свакодневно на некој граници одрживости, практично све што се прикупи изда се, рекла је докторка.

"Свакодневно позивамо све, привилегија је бити здрав у овом тренутку, добро се осећати - ако се тако осећате дођите и дајте крв", позвала је докторка. 

Потребе крви и операције 

Говорећи колико су потребе смањене када је реч о давању крви, јер су многе болнице претоврене у ковид болнице, операције које нису хитне су одложене, Јовичићева каже да је у једном тренутку била смањена потреба, поготово у априлу и мају, када је практично цео здравствени систем био у ковиду.

Јовичићева каже да се са сваким попуштањем епидемије здравствени систем убрзано враћао у стање да се надокнаде хитна стања - онколошка оболења нису могла да чекају, повећавао се број операција - тако да се потребе нису драстично смањиле да прате смањење прикупљених јединца крви.

Подвлачи да су многи људи пропустили своје терапије, нису редовно одлазили код лекара, имају гору крвну слику него што се очекивало за планирану операцију која је била у априлу, а одложена је у међувремену, тако да се потребе нису смањиле.

"У септембру смо прикупили јединица крви готово више него у септембру прошле године, али то није било довољно јер је програм за септембар ове године био обимнији, убрзано су се радиле операције. Не можемо се опустити, морамо позивати све", рекла је она.

Позивамо студенте и све оне којима нисмо дошли на факултете где нису биле акције да нађу мало времена и дођу у Институт, каже Јовичићева.

Црвени крст Србије је покренуо акцију "Генерација 2020". Сви ђаци који нису имали прилике да у својим школама, када су напунили 18 година дају крв - то  могу да учине и дођу у Институт за трансфузију, у најаближу службу трансфузије и да започну са хуманом идејом давања крви, да виде да то није ништа страшно. 

Да ли је безбедно давати крв 

Говорећи о томе да ли безбедно дати крв, др Јовичић каже да је добра страна коронавируса да се не преноси путем крви, тако да су само појачане мере селекција давалаца уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Истиче да даваоци давањем крви нису угрожени више него одласком у продавницу или апотеку.

Говорећи о акцији за следећу недељу, др Јовичић је позвала све представнике медијских кућа да се одазову акцији давања крви и да следећег четвртка и петка личним чином покажу да крв не даје неко дуги већ свако од нас.

"Свако ке је здрав, ко се добро осећа може дати крв", закључила је др Јовичић.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи