Читај ми!

Проба државне матуре – како је протекао први дан

Тестом из српског, односно матерњег језика почела је тродневна проба државне матуре. Сутра средњошколци полажу тест из математике, а у петак – у гимназијама из општеобразовних, а у средњим стручним школама из стручних предмета. Резултати ће бити познати за две недеље.

За решење 20 задатака ученици су имали 90 минута. Довољно кажу, уз напомену да им је акцентовање задавало проблеме.

"Пробна маутра није била превише тешка, али због велике паузе која је трајала због карантина сам заборавио јако пуно дела из књижевности", рекао је средњошколац Шесте београдске гимназије.

"Драго ми је што смо две године раније одрадили ово јер мислим да ћемо много боље бити спремни за четврту годину, кад буде то било стварно да се полаже", сматра ученица исте гимназије. 

"Можемо да видимо где смо, колико знамо, може нам помоћи и да видимо шта се заправо тражи на матури", рекла је трећа анкетирана средњошколка. 

У проби велике матуре учествују ученици трећег разреда средњих школа - њих око пет хиљада. Државна матура ће заменити досадашње пријемне испите за упис на факултете.  

Жељко Матић, помоћник директора Шесте београдске гимназије каже да многи од њих одлазе на припремну наставу на факултете, јер знају да ће на факултетима полагати пријемне испите због чега некад трпи настава у школи. 

"Што се ученика тиче, претпостављам да им је сигурно лакше да у својим учионицама, полажу у окружењу које им је познато и да су они сигурнији  и имају више самопоуздања када раде те тестове, каже Жељко Матић.

За проверу посебних способности на уметничким и факултетима за спорт и физичко васпитање постојаће и пријемни испити. 

"Оно што је најважније, државна матура уноси већу доступност високог образовања, јер ученик може после државне матуре да конкурише на више факултета и да се рангира према свом успеху оставреном и током средње школе и на државној матури", рекла је Марија Крнета из Министарства просвете.

Прва државна матура планирана је за јун 2022. године. Рангираће се не само успех ђака, већ и школа.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво