Читај ми!

Научници и филозофи на скупу у Београду

Научни скуп "Филозофија и наука" први пут у Србији на једном месту окупио је научнике и филозофе, чија се професионална интересовања налазе у пресеку науке и филозофије. Осим филозофа на дводневном скупу говоре и математичари, физичари, биолози, лекари...

Циљ научног скупа "Филозофија и наука" је унапређење постојеће међусобне сарадње филозофа и научника, као и постављање темеља будућег сталног и институционализованог дијалога.

Председник Српске академије наука и уметности Академик Владимир Костић рекао је да, иако се филозофија и наука увелико преплићу и преклапају, сувише дуго траје њихов ривалитет око тога ко је важнија у области сазнања.

"Али можда и није лоше то што збуњено, једна поред друге цупкају, без неког правог увида у неке хипотетичке смисаоне разлоге њиховог сусретања или још горе, задатака које имају пред собом", сматра Костић.

Ненад Цекић, управник Одељења за филозофију на Филозофском факултету УБ, указује на проблем стављања по страни друштвено-хуманистичких наука уопште, а филозофије у посебном положају, јер нема нешто конкретно да понуди као резултат.

"И ми смо последњих година гурнути у позицију да доказујемо да уопште треба да постојимо као професија", наводи Цекић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво