Читај ми!

Кад свекрва и снахе удруже снаге – 2.000 тегли ајвара и џемова спремно за продају

Све је више пољопривредника који се одлучују да већи део онога што произведу прераде у свом домаћинству и понуде тржишту. Тако је и у породици Јовановић из блачког села Трбуња. Очекују пре свега већу зараду, али и сигуран пласман, јер се слатко, џемови, ајвар продају током целе године.

Женски део породицe Јовановић, свекрва и две снахе, уз помоћ деце, сложно у припреми ајвара, тренутно најтраженијег производа на српском тржишту.

"Одлучили смо се за ову врсту производње, јер смо остали пре свега ту на селу и да бисмо мало удвостручили тај наш рад и труд одлучили смо се за прераду зимнице, воћа и поврћа", каже Јелена Јовановић.

"Боље је да га прерадимо ми и продамо, него за малу цену да продамо хладњачарима", додаје Милена Јовановић.

Кажу да су се и до сада овим послом бавиле редовно, сваке године, по добро познатим рецептима који овде живе деценијама и вековима.

"Правили смо слатко од шљива, слатко од вишње, слатко од јагоде, сада ћемо слатко од дуња, па онда смо правили џемове, пекмез без шећера од шљива, правили смо још џем од малине", наводи Јелена.

Милена каже да су у првој години направили око 1.500 тегли, до 2.000. "Највише се ајвар тражи, иду и џемови и слатка, али највише је потражња за ајваром", додаје Милена.

Свекрва Миланка Јовановић каже да је и она уз своју свекрву спремала, а да су сада ту снахе, које јој помажу.

Оно што је за све њих новина, то је позиционирање на тржишту, али истичу да не страхују, јер потражње има и продаја готово целе овогодишње производње већ је уговорена.

"Мало интернет продаја, мало синдикална продаја, што смо почели, то је већ наручено, крећемо са испоруком", истиче Јелена.

"То је добра прича, значи остаће људи на селу, урадиће, неће свој производ, своју сировину, давати у неко бесцење или јако јефтино, већ ће тај производ финализовати и остварити неки профит, од чега ће њихове породице егзистирати", објашњава Бојан Николић из Пољопривредне стручне службе Општине Блаце.

Јовановићима су у почетку помогли држава и Фондација "Дивац". Сада је, кажу, све на њима, а циљ им је да уз раст и развој производње и прераде својим породицама обезбеде сигурну егзистенцију и опстанак на простору где живе генерацијама.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи