Читај ми!

"Садејство 20" у суботу – миг 29, супергалеб, орао, гама и подухвати које још нисмо видели

Војна вежба са бојевим гађањем "Садејство 2020" биће одржана у суботу. Ангажовано 2.800 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 150 борбених и неборбених возила и борбених система и више од 40 ваздухоплова.

На привременом полигону "Пештер" у току су припреме и увежбавање за војну вежбу "Садејство 2020". Пренос је на РТС-у у суботу од 11.50.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су увежбавању јединица Војске Србије за извођење Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем "Садејство 2020", која ће у суботу, 10. октобра, бити одржана на Привременом полигону "Пештер". 

Како је истакао Вулин, све предвиђене радње иду својим током и све се одвија према плану.

"А што је најважније, сви људи су здрави и мотивисани, дају све од себе и труде се да Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем 'Садејство 2020' буде импресивна, велика, да буде баш онаква каква и јесте наша војска", нагласио је министар одбране.

Без обзира на јак ветар, војска увелико вежба, а с обзиром на то да се користи бојева муниција, важно је да све буде прецизно како би свих седам секвенци које су планиране на вежби могле да се ураде онако како је планирано, јавља репортер РТС-а.

Специфично је што ћемо видети авионе који ће после дужег времена користити бојеву муницију. То дуго нисмо имали прилике да видимо, а неке ваздухоплове ћемо видети први пут.

Бригадни генерал Жељко Билић, заменик команданта РВиПВО, рекао је да на Пештерској висоравни и у ваздушном простору имамо прилику, а имаћемо и у суботу, да видимо "мигове 29", "орао", "супергалеб Г-4", хеликопер Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбени хеликопер "гама" и палету наоружања коју ће они користити.

После 20 година моћи ћемо да видимо "миг 29" који дејствује у помоћној намени ваздух–земља са ракетним наоружањем, а користиће се у основној ватијанти за контролу и заштиту ваздушног простора.

Према његовим речима, користиће се први пут на овом просторима бојево дејство са хеликоптером Ми-35, који ће гађати са вођеном ракетом "атака", гађаће својим убојитим топом калибра 23 милиметра. 

"Све остало, ваздухоплови које сам набројао, такође ће служити за бојево гађање на овим просторима, невођеним ракетним зрнима, вођеним ракетама, бомбардирским наоружањем и стрељачким наоружањем", истакао је Билић.

"Видећемо 'ПАНЦИР', који ће први пут дејстовати, како за гађање циљева у ваздушном простору, тако и гађање из циљева на земљи", рекао је он.

Такође, моћи ће да се види гађање усавршеним системом "ПАСАРС" као и велика палета средстава копнене војске 72. бригаде за сепцијалне операције и 63. падобранске.

"Приказаће се и хеликоптерски десант, као и специјлани десант, а моћи ће да се виде средства КОВ-а, тенк М-84, али и средства из развоја: модернизовани тенк М-84, 'ПАСАРС', хаубице 'гвоздика' и 'нора', беспилотна летелица 'врабац' и палета наоружања које се налази у Војсци Србије", закључио је Билић.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи