Вакцина против грипа стигла у Србију, почиње дистрибуција

У Србију је стигло првих 344.000 доза вакцине против грипа, а дистрибуција ка институтима и заводима за јавно здравље почиње данас. Министарство здравља: Имунизација против грипа од 1. октобра.

Први контингент вакцина против грипа, укупно 343.920 доза, стигао у Србију, а имунизација ће кренути након свих законски предвиђених активности у погледу сертификације и доставе вакцине здравственим установама. 

Целокупна количина биће испоручена до среде, а након тога и ка здравственим установама. 

Ради се о четворовалентним вакцинама против грипа, а набавку је спровео Републички фонд за здравствено осигурање. 

Министарство здравља саопштило је да ће вакцинација грађана против сезонског грипа почети 1. октобра. 

Претходно је епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао за РТС да вакцинација почиње од 1. октобра.

"Министарство здравља ће због актуелне епидемиолошке ситуације грађанима препоручити најадекватнији термин за имунизацију, како би имунитет стечен вакцином био најефикаснији и најделотворнији", наводи се у саопштењу.

Министарство здравља је у складу са актуелном глобалном пандемијом корона вируса као и повећаним потребама и интересовањем грађана, ове године обезбедило рекордан број вакцина против грипа - више од 500.000 доза, делом од Института "Торлак", а делом од страних добављача.

Министарство здравља и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ове недеље ће отпочети и дистрибуцију пнеумокок вакцине установама за смештај одраслих и старих лица.

Наведена вакцина је према свим досадашњим истраживањима имала изузетно позитиван утицај у погледу борбе против корона вируса, стога се препоручује имунизација старијим лицима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво