Хуманитарни базар за Лану Булатовић, Ковинци уједињени за оздрављење суграђанке

У Ковину је током викенда организован хуманитарни базар како би се прикупио новац за лечење 29-годишње Лане Булатовић, која болује од 19 дијагноза.

Ковинци, кажу, не памте када се толико људи ујединило за исти циљ – оздрављење Лане Булатовић, која годинама бије најтежу и најважнију битку – за живот.

Све је почело летос од добротворне продаје књига, након чега се све више грађана и привредника укључило у акцију. Како би што се новац прикупио у што бржем року, организован је хуманитарни базар испред Центра за културу.

Крофне, штрудле, књиге, играчке, ваучери за теретану и плесну школу. Киша је замало покварила планове организатора, али је време ипак одлучило да стане на страну солидарности. 

"Одзив грађана је веома добар. Ми смо покушали као Удружење 'Стари лала' то да пробудимо у њима, доста је било акција и без нас, али смо прихватили ту, не обавезу, већ част да помогнемо Лани да оде на трансплантацију бубрега и панкреаса. Потребна је око 71.000 евра, а сада смо на око 45.000, и то се стално повећава. Народ је схватио поруку и хуману ноту јер људски живот нема цену", истакао је Јадран Анђелковић из Удружења "Стари лала".

На страну хуманости стали су и угоститељи. И поред неугодне ситуације у којој су се нашли због епидемије коронавируса, дали су свој допринос – новац од продаје кафе, лимунаде, "кока-коле", биће уплаћен на Ланин рачун.

"Драге воље смо ушли у ову акцију, пошто се цео град подигао на ноге да би помогао. Нама се упалила лампица да је крајње време да се придружимо, ипак треба укључити све расположиве снаге колико је могуће јер она води борбу за живот и схватили смо да је моменат да јој помогнемо. Најисконскији мотив је да се помогне човеку у невољи", поручио је Вук Добрић, власник локалног кафића "Круг".

Дарко Глишић, власник кафића "Мали парк", навео је да је Ковин као мала заједница овом акцијом показао да је велики и да људскост може победити све неправде.

"Поучени начином учешћа других угоститеља који су се који дан раније прикључили и који су одређене производе наменили акцији за Лану, одлучили смо да наш производ буде капућино као најпродаванији артикал који имамо у понуди. Време је мало лошије, те и нема превише гостију као када су дани сунчани, али се надамо да ће до краја дана бити у реду и да ћемо сакупити одређена средства", додао је Дарко Глишић.

Неопходна хитна трансплантација у иностранству 

Лана има 19 дијагноза и сваки дан је у болници. Све је почело када је у деветој години добила дијабетес. Након тога добила је и једно неуролошко аутоимуно оболење, због којег је изгубила вид. Ни после пет операција вид не може да се врати јер је трајно оштећен очни живац.

Болести су се надовезале једна на другу, ослабили су јој бубрези, због тешке анемије стално је на трансфузијама, оштећена јој је штитна жлезда.

Уведена јој је хитна дијализа, а једина нада за њен опоравак је трансплантација панкреаса и бубрега, која се ради само у иностранству.

Живи у мраку јер не види ни светлост, трпи јаке болове свакодневно, тешко подноси хемодијализу на коју сада иде три пута недељно.

Све операције које треба да обави коштају више од 100.000 eвра. 

Остало је да се скупи још доста новца за Ланино излечење и грађани Ковина ће наставити са донацијама и хуманитарним акцијама и по завршетку базара.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара