Апел старијима – немојте давати деци тракторе, то није игра

У селу Придворнице код Смедеревске Паланке пре неколико дана погинуо је дечак, када се трактор који је возио у дворишту преврнуо и приклештио га. Дечаку то није био први пут да вози трактор, а трагедија се догодила наочиглед укућана. Одомаћена је појава да се малолетници, чак и без надзора, пуштају у саобраћај возећи тракторе. Стручњаци упозоравају да је за последњих 10 година погинуло чак 14 деце нестручно рукујући тракторима.

Највећа опасност вреба када деца сама узму веома прост кључ и лако покрену трактор, затим, читави спортски тимови гинули су возећи се на тракторским приколицама.

Често деде унуке стављају за управљач трактора из поноса да их види село, а све то води ка трагедији које деца нису ни свесна јер су само родитељи и родбина криви за то, кажу стручњаци.

"Молим родитеље, бабе деде, тетке, тече – немојте давати деци тракторе и радне машине да њима управљају јер то су опасне ствари и са тиме се не треба играти", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Други велики проблем на нашим путевима јесте изношење блата на коловоз после обављања пољских радова. То блато има ефекат леда на путу, па возачи често губе контолу и дешавају се удеси са трагичним последицама.

"Уколико дође до саобраћајне незгоде због тога што је блато било на коловозу са њиховог трактора, они могу кривично и материјално одговарати", рекао је Окановић. 

Око 30 одсто несрећа у равничарским крајевима дешава се баш због наношења блата на коловоз или лоше обележених пољопривредних машина. 

Сваки трактор мора имати ротационо светло и исправне уређаје за сигнализацију, а они којима је то прописано, и заштитну кабину.

Највише треба бити опрезан у сумрак, када је тешко уочити пољопривредну машину и одредити њену величину, јер комбајни на пример, иду по сред коловоза, треба смањити брзину и безбедно се мимоићи.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи