Победили ковид и показали хуманост – око 2.000 донатора крвне плазме

Они који су победили болест, могу да помогну тешко оболелима. После Београда и Новог Сада, у Национални пројекат даривања крвне плазме укључио се и Ниш. Од средине априла, када је први пацијент дао своја антитела и крвну плазму, до данас, тај хумани подухват учинило је још око 2.000 људи.

Хасима има 68 година, и лечена је у новопазарској болници, терапијом предвиђеном протоколима, која је укључивала и крвну плазму. И победила је "ковид-19". Захвална је и даваоцу крвне плазме, али и здравственом особљу које је бринуло о њој.

"Она је 18 дана била на Инфективном одељењу, у почетку је стање било јако лоше. Докторка Бинела Маврић је узела крвну плазму из Београда, она је стигла у рекордном року, мајка је развила антитела, и опоравак је кренуо брзим корацима напред", објашњава Хасимин син Мирфад Фијуљанин.

"Знате шта ми је драго, што сам схватила, да они нису само добри доктори, него још бољи људи. Ја сам једно време била напорна, као дете. Свака њихова реч ме је лечила, као и инфуизија и лекови који су ми давали. Бинела је моја трећа кћер, ја имам две, а она је трећа", истиче Хасима Фијуљанин која је лечена крвном плазмом.

"У питању је болесница која је испуњавала све критеријјуме за терапијску примену крвне плазме. Циљ употребе крвне плазме јесте да се постигне пасивни имунитет вештачким путем, смањи тежина и скрати ток болести", објашњава в. д. начелнице Инфективног одељења у Новом Пазару докторка Бинела Маврић.

Крвну плазму можете да донирате у Београду у Институту за трансфутзију крви Србије, и у Новом Саду у покрајинском заводу за трансфузију. Тај хумани подухват од пре неколико дана могуће је учинити и у Нишу, а ускоро ће то бити омогућено и у заводима за трансфузију у Ужицу и Крагујевцу.

"Око 200 грађана је лечено рековалецентном плазмом, али оно што је важно јесте да је ми имамо довољно и да смо до сада све захтеве које су клиничарии упућивали инсттуту, да смо све захтеве и задовољили", наводи Гордана Антуљесков са Института за трансфизију крви Србије.

Они који су имали лакши облик болести, крвну плазму могу да дају две до три недеље после оздрављења а они чије је стање било теже, три месеца након потпуног опоравка.

"Крвна плазма може да се даје на 15 дана. Могу је давати здраве особе које нису на хроничној терапји, и које немају малигна оболења," каже Антуљескова.

Крвну плазму могу да дарују они који имају више од 18 година а мање од 65 година, и који имају преко 60 килограма.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво