Годишњица операције "Халијард”, спасавања савезничких пилота у Србији

Навршава се 76. годишњица операције "Халијард", најуспешније спасилачке мисије у Другом светском рату. Годишњица je обележена у Прањанима, где је на историјском Галовића пољу отворен спортски аеродром и део меморијалног комплекса.

Операција "Халијард" била је у историји највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца.

Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године, са писта направљених у сеоским деловима окупиране Србије.

Из Прањана је евакуисано више од 500 пилота. 

Прича о храбрости и пријатељству мештана овог краја и америчких пилота још увек живи, а томе доприноси мисија фондација "Халијард" која је радила на едукацији и значају ове мисије како у САД, а тако у Србији.

Мештани су успели да ступе у контакт са неким од пилота које су чували и хранили неколико месеци пре него што су евакуисани. Неки од њих су посетили Прањане, а последњих година у Прањане долазе и њихови потомци.

За мање од два месеца некадашња ливада добила је нови изглед. Меморијални комплекс изграђен је у облику авиона, јер су на Галовића пољу слетели савезнички авони 1944. године.

Заједничким пројектом Владе Србије и "Халијард" фондације израђен је део меморијалног центра и полетно-слетна писта за мале авионе, а у плану je изградња музеја, конгресне сале и хелиодрома.

Џон Капело, председник "Халијард" фондације, каже да меморијални парк има велики значај за локалну заједницу.

"Локална заједница је добила препознавање радњи којих су они учинили током Другог светског рата и спасавали те америчке пилоте који су у буквалном смислу пали са неба. Други значајан део овог парка је аеродром који ће бити у пуној функцији и који ће помоћи развоју авио-саобраћаја у Србији", додаје Капело.

Ненад Милошевић, члан "Халијард" мисије из САД, каже да је операција "Халијард" најупшенија мисија спасавања савезничких пилота и да се проучава у свим школама.

"Сам ентузијазам, сама ситуација и географски положај су допринели да мисија буде успешна, укљученост наших људи који су тада били у америчкој армији и локалног станивништва и покрета Драже Михајловића је дефинитивно довео до тога да ово буде најуспешнија акција", каже Милошевић.

Мештанин Прањана Миленко Јанковић каже да су пилоти боравили у његовом домаћинству и да их је било укупно седам. Они су се, каже, ту скривали извесно време и чекали тренутак кад ће бити евакуисани.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара