Taнасковић: Албанска пропаганда не може довести у питање православни карактер светиња на КиМ

Бивши заступник Србије при Унеску, дипломата и оријенталиста, професор доктор Дарко Танасковић каже за РТС покушаји Албанаца да оспоре српски идентентитет светиња на Косову и Метохија нису ништа ново и да је реч о пропаганди.

На Косову и Метохији евидентирана су 372 споменика културе и више од 1.300 остатака хришћанских обележја. Они вековима говоре о животу Срба на том простору. Поједини Албанци, међутим, покушавају да то наслеђе сада присвоје.

Дарко Танасковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је реч о пропаганди и да је апсолутно немогуће било каквим објективним аргументима, поготово историјским, довести у питање српски православни карактер светиња на Косову и Метохији.

Прави проблем је што је Срба све мање на простору Косова и Метохије, сматра Танасковић подсећајући на речи патријарха Павла: "Кога овце, оног и планина".

"То је прави проблем уз једно политичко насиље које је спроведено и на међународном плану од деведесетих година", указује дипломата.

Према његовим речима, није новост да албански историчари покушавају да докажу нешто што није истинa. Они су сад, каже, постали гласнији јер се плаше да та њихова аргументација више "не пролази" добро у свету.

"Они су запазили да је на нивоу целог српског националног корпуса дошло до сазревања свести да се координишу напори на заштити, очувању и афирмисању наслеђе на свим територијама где су Срби живели и где живе, па је најављено и формирање тима како би се то што ефикасније радило", подсећа бивши заступник Србије при Унеску.

Први задатак тог тима би, како каже, требало да буде координација напора оних који у нашим институцијама већ сада раде на овом пољу, али без довољно координације и дугорочне осмишљености пројекта.

Танасковић указује да би требало да постоји свест да су светиње залог нашег духовног и културног идентитета и да нација има једно солидно и чврсто упориште у слојевима културе и цивилизације који трају вековима.

У једном тренутку та свест је, каже, била избледела, потогово код млађих људи. Ипак, наводи Танасковић, та свест о значају културног наслеђа за будућност српског народа сада се обнавља.

Коментаришући промену власти у Црној Гори, Танасковић је рекао да је у натполитичком плану учињен преокрет, да је народ проговорио и да нема назад.

"А како ће се то политички артикулисати, то је друго питање. То је дуг процес и велика је одговорност на онима којима је поверена воља народа", напоменуо је Танасковић.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се