Ашанин: У КЦС заказано 65.000 прегледа за октобар

Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин рекао је за РТС да у тој установи 65.000 пацијената има заказане прегледе у октобру. КЦС је до скоро радио по систему Ургентног центра, а сада се полако ствара простор да клинике Центра раде своју основну патологију, истакао је Ашанин.

Гостујући у Београдској хроници, доктор Милика Ашанин рекао је да је тренутна епидемијска ситуација у земљи добра и да то морамо добро и паметно да искористимо.

"Ми гледамо да у свим сегментима повећамо обим рада, јер имамо застој свуда и у дијагностици и у терапији и у интервенцијма и операцијама", рекао је Ашанин.

Према његовим речима, пацијенти још увек имају задршку када треба да иду у болнице, на амбулантне прегледе јер добро знају да је коронавурс још ту и да циркулише у популацији.

Међутим, има пацијента којима се стање погоршало и који су озбиљно болесни, тако да ми морамо што пре да примамо те пацијенте, рекао је доктор Ашанин.

Навео је да је у Поликлиници у пријемно-тријажном делу Клиничког центра вишеструко повећан број термина, за октобар је планирано 65.000 термина.

"Креирали смо 27.000 термина за прве прегледе, нешто више од 8.000 за контролне, а онда интерне прегледе, укупно 65.000 прегледа у свим сегментима", каже Ашанин.

На питање где су највеће листе чекања, доктор Ашанин је истакао да су велике листе чекања  и даље тамо где су биле и пре ковида - офталмологија, операција катаракте, затим ортопедија,  операција кука и колена, као и листе за дијагностику, снимање ЦТ-ом.

Он је подсетио да је КЦС све време епидемије, чак и ванредног стања, примао пацијенте за снимање магнетном резонанцом и скенером.

Доктор Ашанин је указао да је Клинички центар Србије до скоро радио по систему Ургентног центра, а да се сада полако ствара простор да клинике КЦС раде своју основну патологију.

У току је изградња нове зграде Клиничког центра Србије и реконструкција постојеће куле, за коју је Ашанин рекао да ће то бити драгуљ српског здрваства.  

"Та нова кула је доста урађена и очекујемо да до августа следеће године примимо нове пацијенте", рекао је доктор Ашанин.  

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво