Телефонски именик као списак мета за насртљиве трговце и преваранте

Тешко покретна бака Мирка од 82 године из Доње Горевнице била је недавно жртва грозне преваре. Њена пензија је 11.000 динара, а душек који су јој продали кошта 120.000 и отплаћиваће га вероватно док је жива. Каже да су је прво звали телефоном и рекли да их шаље ПИО. Да ли то што нам је телефон у именику значи да смо аутоматски доступни представницима осигуравајућих кућа, партијама пред изборе и насртљивим и бескрупулозним трговцима?

Углавном су пензионери мета оних трговаца који по сваку цену желе да продају свој производ. Најчешће робу нуде телефоном.

"Покушао сам да наручим патике. Она ми је рекла - ми имамо патике, али да ли би ви узели један добар јастук и уз то иде и прекривач. Једном сам наручио патике и добио две леве", преноси један грађанин своје искуство.

"Можда сваких 20 дана ме зове неко. Њих је јако тешко одбити, не допуштају да их прекинете. Прво обећају награду, онда вас позивају на презентацију где ћете добили ту награду", каже други грађанин.

У Хрватској постоји закон по коме потрошач мора да да дозволу трговцима да га позивају телефоном и ту евиденцију води Министарство трговине.

"То значи да потрошач, који не жели да његов телефон буде на списку који се може позивати, се пријави свом оператору фиксне телефоније и на тај начин сваки трговац пре позивања је у прилици да провери да ли је потрошач дао сагласност да буде позиван или не", објашњава др Денис Перинчић, председник Републичке уније потрошача.

Код нас грађанин једино може да се се обрати потрошачким организацијама.

"Закон је добио финалну верзију и сада је он пред скупштинском процедуром, да се усвоји. Рекламација је најважнији елеменат у заштити права, акценат је стављен на вансудској заштити и наравно постоје одређене одредбе о заштити потрошача код насртљиве праксе, узнемиравања трговаца путем телефона", истиче Перинчић.

Због куповине преко телефона највише испаштају старији, које често заведе вештина трговаца.

Нови закон о заштити потрошача треба да ступи на снагу до краја ове године.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи