Дубравица, место где је краљица Марија први пут крочила на тло Србије

Дубравица код Пожаревца је током деветнаестог и прве половине двадесетог века имала једно од најзначајнијих српских пристаништа на Дунаву. Одавде су и Карађорђе и Кнез Милош извозили робу у Аустрију, а Дубравица је све до шездесетих година прошлог века имала директну бродску линију са Београдом. Данас је на том месту викенд насеље, али су мештани Дубравице одлучили да га обележе подизањем спомен плоче Краљици Марији Карађорђевић, која је овде први пут крочила на тло Србије.

Тог шестог јуна 1922. године у Дубравичко пристаниште слило се старо и младо да поздрави румунску прицезу, вереницу Краља Александра Карађорђевића, Марију Хоенцолер, будућу краљицу Марију Карађорђевић.

То је било њено свадбено путовање из румунске Оршаве до Београда, каже историчар Мирољуб Манојловић.

"Тако да је уз пратњу разарача и јахте Краља Александра, Краљица Марија са брода поздравила народ, и касније наставила Дунавом према Смедереву и Гроцкој", објаснио је Манојловић.

Марија и Александар венчали су се два дана касније у Београду.

Место на коме је млада румунска принцеза први пут поздравила српски народ и крочила на тло Србије, деценијама је било заборављено, док га се нису сетили чланови удружења "Пристаниште Краљице Марије" из Дубравице.

Председник удружења Дејан Најдановић каже да је некада постојало место и камен, где је било обележје Краљице Марије.

"Камен, је, међутим, самом урбанизацијом склоњен, тако да смо ми хтели да спомен плочу поставимо на исто то место, да би остао неки траг", рекао је Најдановић.

Дубравица и њено пристаниште, били су важна саобраћајна раскрсница.

Са тог места су ишле директне бродске линије ка Београду и Кладову, а пристаниште је било повезано и железничком пругом са Пожаревцом.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара