"Снус" – нова опасна мода међу тинејџерима

Није легалан, али можете лако да га набавите и у Србији. Није дрога, а није ни цигарета. Реч је млевеном дувану који је пакован у минијатурне кесице налик онима за чај. Неки кажу да је добар за одвикавање од пушења, други пак да је опаснији од цигарета, а пошто је лако доступан, све више га користе средњошколци. Откуд у слободној продаји код нас, на то питање ни надлежни немају одговор.

Дувански производ необичног имена може се купити у продавницама дувана у центру Београда. Влажни резани дуван налази се запакован у малим врећицама. Купују га углавном тинејџери.

Чудније од свега је што овај производ нема званичну дозволу за продају и није уопште регистрован код нас. Нико и не крије да га продаје.

"Дуванска индустрија га је промовисала као нешто што је мање штетно, мање опасно и да је средство за одвикавање од пушења, а ништа од тога није тачно, јер су студије показале потпуно супротно", каже др Ика Пешић, члан Националне комисије за контролу дувана.

Цена овог производа је између 900 и 1.000 динара. По коментарима на друштвеним мрежама, чак није ни скуп. Много већа понуда, али и потражња за овим производом јесте на интернету, где је могуће доставити га на кућну адресу. А последице које може да изазове могу да буду опасне по живот.

"После отприлике три године континуиране употребе може да изазове рак усне дупље, а после пет година сигурно изазива, затим рак грла, ждрела, желуца и панкреаса. Поред тога, врло је опасан за кардиоваскуларни систем, јер има јако високе концентрације никотина", наводи Пешићева.

"Када је у питању зависност, иста је, ако не и већа него код осталих димних дуванских производа, јер је много већа концентрација никотина", додаје Пешићева.

До сада код нас овај производ није регистрован и није било захтева за такву регистрацију, одговор је који смо добили од Управе за дуван, као и то да им нису познати увозници производа који у свом саставу немају дуван, а садрже никотин. Откуда онда овај производ у слободној продаји, на то питање ни надлежни немају одговор.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи