Бој на Мишару – кад је Карађорђе надмудрио Турке

Пре 214 година у Мишару код Шапца, Карађорђе и устаници победили су бројнију турску војску. На годишњицу чувене битке положени су венци на споменик јунацима, а због коронавируса, изостали су сви пратећи програми.

Са три топа и хаубицом, на мишарском брду српски војници савладили су знатно јачу турску војску. Стратегија и храброст били су пресудни за једну од најзначајнијих победа у Првом српском устанку.

"Место Мишар које је једно благо узвишење. Једном страном ослоњено на Саву, другом на шуму, тако да је то био једини пролаз ка Београду, управо на том месту су устаници предвођени Карађорђем подигли шанац", прича Дејан Живановић, историчар.

Бој на Мишару почео је у раним јутарњим часовима. Око десет хиљада устаника предводио је Карађорђе, а неколико пута бројнију турску војску Сулејман-паша Скопљак.

Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, оцењује да није било Мишара, вероватно не би било српске револуције.

"Не би било тих толиких жртва, у борби са апсолутно најмоћнијим непријатељем који је долазио преко Дрине, и преко Босне, ми бисмо данас били у ко зна каквом државном односу", сматра Антић.

Због коронавируса, на годишњицу чувене битке нису организовани спортски и културно-уметнички програми.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се