Почели су са четири краве, данас су рекордери у производњи млека

У лесковачком крају гаји се око 12.000 говеда. Савремена фарма породице Младеновић из села Тодоровца највећа је у крају. Без динара кредита из године у годину повећавају и простор и број грла. У производњи млека бележе рекорде.

Када су пре 18 година, браћа Срђан и Драган почела да се баве сточарством, на фарми су била четири грла. Данас у четири штале чувају 120 крава, јуница и бикова. Посао тежак, захтеван, улагања су огромна, али, кажу, може добро да се живи.

"Ја сам ветеринарски техничар, брат је пољопривредни техничар. Још као момци смо кренули да радимо овај посао, да се бавимо тиме. Кренули смо да повећавамо сточни фонд, то је захтевало и више пољопривредног земљишта. Исплатив је посао само кад се ради на велико", рекао је Срђан Младеновић, сточар из Тодоровца.

Поједине сименталке су и шампионке на изложбама. До те, али и титуле рекордера у производњи млека, на југу Србије не долази се лако. Младеновићи годишње испоруче око 400.000 литара млека екстра класе. Хигијена муже је веома важна.

"Морамо дезинфиковати руке, вимена крава и имамо три пута дневно мужу. Имамо краве које дневно 40 литара млека дају", навела је Јелена Младеновић, Срђанова супруга.

И храна мора да буде одличног квалитета. Сами је спремају. Дневно је потребно око три тоне. Обрађују 80 хектара земље. На листи трошкова, гориво им је, кажу, највећа ставка.

"Комплетну механизацију имамо, мукотрпним радом све стечено. Почето од једног трактора, па једно по једно, комбајн, сило, берач, све", казао је Драган Младеновић.

Под истим кровом четири генерације Младеновића. Посла има за сваког од 12 чланова. Планирају и проширење капацитета изградњом хале за складиштење хране и опреме.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи