Гужва у државној администрацији

У администрацији Србије ради скоро 30 хиљада чиновника, четири пута више него 2000. године. Од те бројке врти се у глави, посебно ако се има у виду да, због службене тајне, ту нису урачунати запослени у БИА и Војсци. Међутим, недостају стручњаци за међународне уговоре, европске интеграције и пројекте.

Државно руководство свесно је да Србији није потребан гломазни државни апарат. Смањење администрације је у плану. Међутим, већи проблем је то што многи чиновници нису способни да одговоре захтевима који су пред Србијом у овој фази транзиције.

Потрага за објашњењем како се Србији догодило неколико десетина хиљада државних чиновника најчешће води до податка да 14 партија чине власт. Компликовани коалициони споразум омогућава да у 25 министарстава, и у многим државним органима свака има део колача.

Србија има и 250 посланика, док су многе богатије европске земље то одавно рационализовале. Међутим, администрација се и другачије умножавала.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић објашњава "да колико год је доведено квалификованих толико је доведено оних који су народски речено доведени преко везе".

Вишка има, што јесте, како каже Марковић, последица запошљавања од стране људи који су у моћи да запошљавају.  

Министар даље наводи да постоји ситуација да би "неки државни орган колабрираo када би отпустили 10 одсто људи, док би у другом државном органу требало да оде 40 одсто".

Ипак, министар каже да није мера које подразумевају такво линеарно процентуално отпуштање.

"Оне су добре за јавност, да кажемо да отпуштамо 10 одсто људи, али то се углавном сведе на људе који су пред пензијом, који узму велике отпремнине. То су људи који највише знају", рекао је Марковић.

Недостају стручњаци 

Пребројавање српске администрације упадљиво је кад се рачуна 12 хиљада чиновника преузетих из државне заједнице после разлаза са Црном Гором. Сведоци тих прилика кажу да су неки били потребни, јер смо тада формирали министарства спољних послова, одбране, Агенцију за борбу против корупције и друге државне органе. Али нисе били потребни сви.

"Нови функционери у Влади, дакле у министарствима желе екипу својих људи за које мисле да су компетентни, поуздани, у чију енергију и савест верују и, то је у реду. Међутим, онда се ствара један празан простор и велики број државних службеника или немају шансу да буду промовисани или многи од њих гледају само како да се провуку кроз иглене уши транзиције", каже Соња Цагронов из Интернационалног центра за развој људских потенцијала.

И док финансијска криза намеће да се свуда преиспита број запослених, владина Служба за управљање кадровима управо тражи двадесетак разних експерата. Упркос бројној администрацији, недостају стручњаци за међународне уговоре, европске интеграције и пројекте.

"Квалитет државне управе је лош, а лош је због великог одлива стручњака, а одлив је последица малих плата у државној управи", наводи министар Марковић.

Највећи проблем који државна управа има је што лица са ВСС, познавањем језика, дођу, одраде 2-3 године и одмах оду у НВО, у приватне фирме.

Озбиљна анализа коју планира надлежно министарство показаће да ли су нам потребна сва министарства, агенције и савети. То ће бити почетак решавања проблема преобимне администрације у Србији.

Процењује се да је кључ уствари у поједностављењу политичке сцене Србије. Променама изборног система, власт би могла да се сведе на две, три партије, па би и број бирократа дошао на разумну меру.

За то су потребни договор великих странака и нови избори, што, према изјавама представника актуелне власти, није на видику.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво