Професорска колонија проглашена за културно-историјску целину, крај или почетак проблема

Откако је настало до данас, насеље Професорска колонија у центру Београда није се много променило. Изграђено за некадашњу интелектуалну елиту. Недавно је проглашено за културно-историјску целину. Сличну судбину је доживело и насеље Церак Виногради. Шта кажу станари? Да ли им је нови статус осим ласкаве титуле донео и проблеме?

Насеље Професорска колонија основано је и изграђено за некадашњу српску интелектуалну елиту, а сада две улице у њему носе имена Јаше Продановића и Љубомира Стојановића. Ова градска четврт недавно је проглашена за културно-историјску целину.

Многи станари су се обрадовали овом признању и драго им је, посебно старијим суграђанима, али има и оних који нису сигурни да ли ће им ово олакшати неке ствари или ће их само искомпликовати.

Власник овог земљишта је држава, а сада, када је насеље и културно добро, за сваку промену на грађевинама мишљење и одобрење мораће да дâ Завод за заштиту споменика.

А ствари за промену има.

Као и у другим деловима града, и овде су фасаде оронуле, јер зграде су грађене средином прошлог века, а то је довољан разлог да се нешто мења.

Ипак, ти проблеми неће се брзо решавати ни сада када насеље има посебан статус.

У то су се уверили и станари Церак Винограда, које се од прошле године налази на списку просторно-културних целина.

Мислили су да ће бар проблем прокишњавања лакше решити, али, жале се, ништа се још не мења.

Обраћали су се надлежним институцијама, али, како кажу, сада, када је насеље културна целина, потребан им је милион и један папир.

Ипак, радује их што инвеститор неће моћи да гради овде и мења изглед насеља.

На питање колико времена је потребно да би се нпр. фасада на зградама у Професорској колонији санирала, одговор из Завода за заштиту споменика нисмо добили.

Али рекли су нам да ће власници или корисници за све интервенције на објектима морати да прибаве акте којима се добија сагласност за рад и које издаје Завод.

Како људи не би на своју руку поправљали или мењали нешто, свима је у интересу и надамо се да ће се овакве ствари брже решавати.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара