Пад прихода од путарина ове године, улагања се настављају

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да улагање у ауто-путеве остаје приоритет, без обзира на смањен интензитет саобраћаја ове године, како би Србија даље јачала своју позицију транзитне земље у односу на друге руте.

Процењује се да ће ове године приходи од наплате путарина бити око 40 до 45 милиона евра мањи од планираних.

"До 3. августа имамо око 5,4 милиона возила мање него прошле године, али је пад прихода мањи за око 3,5 одсто или око 500 милиона динара", рекла је министарка Михајловић приликом посете Сектору за наплату путарине ЈП "Путеви Србије".

Србија је претходних година завршила и пустила у саобраћај око 350 километара ауто-путева, чиме је потврдила свој значај у односу на неке транзитне руте, као што је Рута 4.

Министарка је додала да што се више улаже и у саобраћај пуштају нове деонице, Србија постаје незаобилазна рута. Kаже и да је епидемија корона вируса оставила последице, али да то неће трајати вечно.

"Настављамо да улажемо и да градимо нове ауто-путеве. Више од 200 километара ауто-путева је у изградњи и ти ауто-путеви ће за неколико година бити у систему наплате путарина", рекла је Михајловићева.

Крајем августа биће расписан тендер и за деоницу Ниш-Плочник.

В. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак рекао је да ће ово предузеће искористити смањење саобраћаја да ове године уради рехабилитацију око 190 километара ауто-путева.

"Позитивно је и што се повећава број корисника електронске наплате путарине, са око 17 одсто пре неколико година, на тренутних око 60 одсто за путнички и око 77 одсто за теретни саобраћај. Наставићемо да радимо на томе да објаснимо учесницима у саобраћају да је боље да користе електронску наплату путарине, јер брже прођу, имају и одређени попуст, а циљ нам је да тај проценат буде више од 90 одсто", рекао је Дробњак.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво