Весић: Градске власти неће дозволити сечу стабала

Говорећи о решењу за уређење некадашњег простора Авала филма, заменик градоначелника Београда Горан Весић каже за РТС градске власти неће дозволити сечу стабала. Наводи да ће постављање споменика Стефану Немањи на Савском тргу почети 15. августа.

Весић наводи да је у току израда просторног плана за некадашњи Авала филм. После ће увидом у план примедбе моћи да износу грађани и институције. Тек на крају, план усвајају градски одборници, објашњава Весић.

"Нико у планској комисији неће подржати сечу стабала, за свако посечено стабло морају да се посаде три. Са друге стране град мора да се развија, каже Весић.

Случај паркића на Бановом брду, према Весићу, потпуно је дугачији.

"И грађани и инвеститор су били у праву. Инвеститор је купио приватно земљиште, али са друге стране станарима би било блокирано природно светло", каже Весић.

"За шест до седам месеци парк ће постати јавна зелена површина, а потом ћемо послушти предлоге грађана", рекао је Весић. 

Говорећи о споменику Стефану Немањи који ће бити постављен на Савском тргу, Весић напомиње да је транспорт првих делова већ почео.

"Укупно четири камиона ће кренути до 7. августа, а у Београд ће стићи до 14. Мајстори за монитрање из Русије стижу у српску престоницу до десетог, а постављање споменика почиње 15. августа. Рок за постављање је два месеца, до средине октобра, а цео Савски трг биће отворен до средине новембра", додаје Весић.

"Никада није било речи о новом имену за Сарајевску"

Осврнувши се на полемике у које су изазвале најављене промене назива улица у Београду, Весић каже да "јавност не жели да има улице чија имена више нису део наше заједничке историје", нагласивши да ће Хрватска улица сигурно добити нови назив.

"Не мислим да Матија Губац треба да има улицу у Београду јер он више није део наше историје, док је Тин Ујевић живео у Београду и део је наше културе и историје", каже Весић.

Тврди да никада није било речи да се мења назив Сарајевске улице.

"У Источном Сарајеву живе Срби, а и Гаврило Принцип је у том граду извршио атентат на Франца Фердинанда", додаје Весић.

Напомиње да сваки Београђанин може да пошаље предлог за назив неке улице о чему после расправља градска комисија која на крају нова решења упућује градској скупштини на усвајање.

На спекулације да би због гужви на Ади и Лиду могло да дође до забране купања, Весић сматра да није могуће обезбедити контролу држања безбедне дистанце између посетилаца.

Весић не очекује да ће се донети забрана купања на Ади.

"Остаје да апелујемо на грађане да држе безбедну дистанцу, а комунални милицајци ће апеловати и молити купаче", каже заменик градоначелника Београда.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво