Врмџа у подножју Ртња – само наизглед обично српско село

Сокобањско село Врмџа у подножју Ртња, у последњих неколико година постало је права туристичка атракција и магнет за заљубљенике у природу. За само неколико година продато је око 50 кућа и плацева. Цене некретнина скочиле су четири до пет пута, а у село се слило више од пола милиона евра.

Разбијеног типа, са засеоцима, и мање од 600 становника, Врмџа је наизглед обично српско село. Ипак, то је село које има званични сајт, културне и спортске фестивале, село у коме се организују часови јоге, једе вегетаријанска храна и које свакодневно посећују туристи. Село у које се људи досељавају, углавном високообразовани, и доносе нове бизнисе.

И гради се, и обнавља. Млади Стефановићи који су до недавно за живот зарађивали у Немачкој, покренули су поново воденични точак на старој воденици, и ту налазе егзистенцију.

Стефан Стефановић каже да је сама потражња брашна са каменичког камена велика и да нуде домаћу храну.

"Имам услове за 21 век, вода се пије са извора, имамо декоративну расвету и трудимо се а природа остане нетакнута", каже Славиша Крстић, председник Месне заједнице Врмџа.

Овакав развој резултат је решености мештана да раде на промоцији села и изградњи инфраструктуре.

Покренули су такмичење у планинском бициклизму и пењачко првенство на природној стени као и фестивал еколошког филма и истакли оно што одувек имају – чисту природу, римско утврђење из 3. века, мало природно језеро, планине и стене.

Годишње Врмџу, и људе који су ово село уредили и отворили врата гостима посети неколико хиљада туриста.

 

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи