Сећање на Даринку Матић Маровић: Са њом је сваки догађај био свечаност

У Београду је у 84. години умрла професорка емерита Даринка Матић Маровић – свестрана уметничка личност, диригент, прва жена декан Факултета музичке уметности и прва жена ректор Универзитета уметности у Београду. Током вишедеценијске каријере, дириговала је на више стотина концерата широм земље и света.

Завршена је једна епоха, време обележено изузетном личношћу. Свестраним и амбициозним радом Даринка Матић Маровић померала је границе, тежила ка највишим уметничким циљевима и освајала их с лакоћом.

Већ на почетку каријере била је чудо музичке сцене тадашње Југославије, најпре као фолклорни солиста у Академском културно-уметничком друштву "Бранко Крсмановић", а потом и као диригент. Увек немирног духа и неисцрпне снаге.

"Видели су и други да сам креативна и да имам ту енергију, чинило ми се да морам још негде да се искажем и онда сам, ето, уписала дириговање, иако је за то време можда било и конзервативно и незамисливо да једна жена упише дириговање, и мој професор Вук Драговић је говорио: 'Даро, штета што ниси мушко' зато што је некако привилегија, до тада је била привилегија да диригенти буду мушкарци", говорила је Даринка Матић Маровић.

Скоро читав радни век провела је на Факултету музичке уметности у Београду. Као диригент водила је чувени хор "Колегијум музикум" и хор "Обилић".

Сарађивала је са светски познатим именима као што су Зубин Мехта и Енио Мориконе. Добитница је највиших награда и признања.

Увек је била ауторитативна, горда али и насмејана пред публиком и ансамблима које је водила. У знак захвалности, стручна и шира јавност данас се клања њој – Дари.

"Тако смо је сви звали. И никада то није значило да је умањена нека њена изванредност, него напротив, то је указивало на једну невероватну присност коју је она имала са великим бројем људи. Једноставно, с њом је сваки догађај био свечаност. Са великим С", прича диригент Драгана Јовановић.

"Постоје људи који својим талентом, снагом, уметничким надахнућем остављају дубок траг у друштву у коме живе, али постоје и они који на све то додају огромну, неуништиву енергију која је инспирација за оне са којима раде", поручује министар културе Владан Вукосављевић.

Драгана Јовановић прича који је њен најјачи утисак о преминулој диви.

"И наши животи су деловали свечаније и ексклузивније и несвакидашње. Ето, то је мој најјачи утисак. О њеној уметности ће се говорити и говорило се, али оно што ме заиста фасцинира је невероватан број живота које је она додирнула, које је она обасјала својом светлошћу", додаје Јовановићева.

Време и место сахране Даринке Матић Маровић, која је данас преминула, биће накнадно објављени.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво