Постављање споменика Стефану Немањи 4. августа, завршетак у октобру

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће постављање споменика Стефану Немањи, који ће бити подигнут на предлог председника Александра Вучића, почети најкасније 4. августа.

Тог дана почиње постављање постамента на којем ће се налазити споменик, а који представља разбијени византијски шлем у чијој ће се унутрашњости налазити рељефи који осликавају најзначајније догађаје из српске историје из времена у којем је живео Стефан Немања, рекао је Весић за Новости, преноси Танјуг.

Он је додао да ће екипа руских мајстора, који ће постављати споменик, бити у Београду већ 3. августа.

Он је подсетио да је било планирано да постављање споменика почне до краја марта, али је због проглашене пандемије због корона вируса читав посао одложен.

"Споменик ће долазити до средине септембра у деловима и сукцесивно ће бити постављан како стиже како би постављање читавог споменика било завршено до средине октобра", рекао је Весић.

Весић је објаснио да су већ урађени темељи за споменик који чине шипови који су постављени на дубини од 12 метара и да ће висина споменика бити 23 метра што је равно згради од седам спратова.

"Ово ће бити највећи споменик у историји Србије, а какав би иначе био, када га подижемо оснивачу наше највеће средњевековне династије. Споменика не би било, а ни уређења Савског трга, да то није била изричита жеља председника Вучића, који се не бори само за будућност Србије, већ и да сачувамо славну прошлост", оценио је Весић.

Како је навео, на Савском тргу налази се зграда старе железничке станице чији ће фасада и кров бити реновирани и која ће постати један од најзначајнијих српских музеја.

"Савски трг ће тако постати место којим ћемо да се поносимо", закључио је Весић.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи