Венци на Споменик захвалности Француској поводом 14. јула

Данас је национални празник Француске, а тим поводом је амбасадор у Србији Жан Луј Фалкони положио венац на Споменик захвалности Француској на Калемегдану. Наводи да је тиме желео и да изрази поштовање француско-српском пријатељству.

Након интонирања химни "Марсељезе" и "Боже правде", венце су поред амбасадора, положили и градоначелник Београда Зоран Радојичић и министар за рад Зоран Ђорђевић.

Фалкони је навео да је ова године пандемија ковида-19 навела да се 14. јул прославља другачије него раније, те подсетио да су на Калемегдану, прошле године, хиљаде људи дочекали председника Француске Емануела Макрона, који је био у историјској посети Србији и тиме придодао значајном датуму тренутак свечаности и емоција.

"Овај споменик Француској, каквог нема на свету, сведок је дугог и дубоког пријатељства две земље, оживљеног прошле године", рекао је Фалкони.

"Желео сам да положим венац данас како бих се надовезао на дугу традицију и изразио поштовање француско-српском пријатељству и нашем братству по оружју", истакао је амбасадор Француске.

Министар за рад Зоран Ђорђевић подсетио је да су Србија и Француска биле савезнице у Првом и Другом светском рату, и да су до данас остале пријатељи.

"Пријатељство два народа, али и двоције председика, Александра Вучић и Емануела Макорна, су гаранција да Србија и Фарнцуска грабе напред, и у економском смислу, јер је заоставштвина из историје да пријатељство чувамо", рекао је Ђорђевић.

Министар је додао да је Француска увек била на страни Србије.

Градоначелник Радојичић је честитао грађанима Француске национални празник, указујући на вишедеценијско пријатељство два народа, додајући да је наша дужност да то пријатељство наставимо да негујуемо.

"Београд је прошле године дочекао Макрона, што је био почетак новог јачања пријатељства. Данас је цео свет у великој кризи и проблему и верујем да су пријатељство народа и држава додатна снага да се сви заједно изборимо у овако тешком тренутку", рекао је Радојичић.

Полагањем венаца ове године одата је пошта и двојици припадника Легије странаца српског порекла, који су живот изгубили борећи се против тероризма, у Авганистану и Малију.

У Француској се 14. јул обележава као национални празник и подсећање на пад Бастиље током Француске револуције 1789. године.

Тог датума у Паризу народ је заузео злогласни затвор Бастиљу, симбол монархије и тај дан сматра се поцетком Француске револуције, догађаја који је представљао прекретницу у европској историји.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи