Најбоља ученица у историји Математичке гимназије одлази на Кембриџ

Директорка Математичке гимназије Мирјана Катић рекла је за РТС да је школа имала велику привилегију да у овој генерацији има једну посебну ученицу, Јелену Иванчић која је ђак генерације. Добила је награду прошле године на Олимпијади у Енглеској - најбоља је такмичарка на свету.

Сви знамо за школе из којих се бежи, али се у Математичку гимназију бежи. По много чему специфичан је и крај школске године, пријемни испит и упис.

Гостујући у Јутарњем програму, директорка Математичке гимназије Мирјана Катић рекла је да је добра ствар што су успели, с обзиром на околности и специфичну ситуацију у којој се Србија и свет налазе, да спроведу пријемни за гимназију и ове године у регуларним условима.

"Ова школска година је била специфична за ученике и за наставнике и за најталентованију децу у Србији, када су у питању природне науке - то су кандидати који су се јавили да полажу пријемни у Математичкој гимназији - ове године је било 209 пријављених", истакла је Катићева.

Директорка је рекла да Математичка гимназија прима 100 ученика, има пет одељења по 20 ученика и једно специјално одељење са менторском наставом, ту иду најбољи ученици који се пријаве. 

Од 209 ученика, 123 су положила пријемни за гимназију, што значи да су на тесту који су полагали имали 50 или више процената успешности.

"Ми мислимо да је то одличан резултат, сигурно им није било лако после необичног формата завршетка школске године да приступе том тесту, после изласка из карантина ипак је било специфично искуство за њих", рекла је Катићева.

Каква ће бити нова генерација

Говорећи о томе каква ће бити нова генерација, Катићева каже да је то тешко рећи и да ће то бити 54. генерација. 

По њиховим резултатима,  из седмог разреда који су били меродавни при упису, добитници награда на прва три места у седмом разреду добили су бонус поене при упису, рекла је Катићева.

Према тим резултатима ова генерација личи претходне

"Што се тиче пријемног и ти утисци су одлични, каже директорка и додаје да су имали још веће интересовање него за први разред. За 40 ученика које примамо, 122 ученика су се пријавила, што је више него добар одзив", указује Катићева. 

Каже да су и ту били одлични резултати - скоро 80 ученика је прешло првобитни праг знања који је био предвиђен.

Та деца су прави ентизијасти, подвлачи директорка Гимназије.

Јелена Иванчић најбоља такмичарка на свету

Директорка каже да је Математичка гимназија имала велику привилегију да у овој генерацији има једну посебну ученицу, Јелену Иванчић која је ученик генерације а по свим параметрима она је најбоља ученица свих времена Математичке гимназије.

Према њеним речима, Иванчићева је овенчана највећом наградом која се може добити у такмичарској математици за такмичара женског рода. Добила је награду прошле године на Олимпијади у Енглеској - где је најбоља такмичарка на свету.

Јелена Иванчић је добила стипендије за Принстон и Кембриџ и изабрала је да студира у Енглеској.

Енглеска је фаворит за већину ученика 

Познато је да су ученици Математичке гимназије студирали широм света. Због короне се већина њих вратила у Србију. 

"Добра ствр је да су пуно помагали ученицима који сада завршавају Математичку гимназију", истакла је директорка Катић.

Енглеска је фаворит за већину ученика - Кембриџ и Оксфорд, као и два универзитета у Америци.

Катићева каже да се спремају за онлајн септембар. "Сада је велики изазов за нас, даћемо све од себе да се спремимо", закључила је директорка Мирјана Катић.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи