Студентски парламент: Постигли смо договор са Шарчевићем

Студентски парламент Београдског универзитета саопштио је да је са министром просвете Младеном Шарчевићем договорено да студенти неће бити исељени из домова као и да ће они који су позитивни добити прилику да додатно полажу испите.

Наводећи да чекају усвајање свих договора, Студентски парламент је додао и да чека одговор на продужетак рока боравка у домовима и да су надлежним због тог захтева доставили списак завршетка јулског испитног рока за све факултете Универзитета у Београду.

Представници студентског парламента навели су да ће на следећој седници Сената БУ предложити усвајање обавезног додатног рока за све факултете, јер знају да га неки до сада још нису усвојили.

"Сматрамо да је доношење те одлуке хитно и да не сме бити у форми препоруке, нити да се као и до сада одлаже као тачка дневног реда", наводи Студентски параламент.

Студенти који су заражени, како кажу, добиће прилику да додатно полажу испите из рокова које су пропустили, за шта ће се залагати Министарство.

За средњошколце који ће пропустити полагање пријемног испита одлука ће бити тек донета, наводи Студентски парламент и додаје да Министарство тражи начин како да изађе у сусрет том захтеву.

Министар је за Танјуг рекао да ће се у понедељак знати шта ће се догодити по том питању али да свакако нико неће бити оштећен.

Студентски параламет подсећа да је број заражених студената из студентских домова у Београду на основу података Завода за здравствену заштиту студената - 49.

Студенти који су заражени изоловани су у посебне објекте.

Председница Студентског парламента БУ Маргарета Смиљанић рекла је за Танјуг да од почетка ванредног стања разговарају са свим надлежним за високо образовање и студентски стандард.

"Наши захтеви и молбе су делимично испуњени, настојимо да они буду испуњени. Нећемо дозволити да студенти буду исељени, да се дозволи мартовски сценарио", рекла је Смиљанић.

Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је данас за РТС да се студентски домови не затварају, као и да ће студенти и у августу моћи да полажу испите.

Група студената, која се окупила на платоу испред Филозофског факултета тражећи од Владе и министарства да остану у студентским домовима до краја академске године а не до краја испитног рока – разишла се након што су добили уверавање да ће њихови захтеви бити испуњени.

Председник Александар Вучић синоћ је најавио да ће у оквиру пооштравања мера за сузбијање коронавируса бити затворени и сви студентски домови у Београду.

То је изазвало незадовољство међу студентима који су синоћ изашли на улице Београда у знак протеста.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво