Заштитник: Министарство се меша у рад омбудсмана и Центра за социјални рад

Заштитник грађана оценио је поводом новог саопштења Министарства за рад да оно на себе преузима надлежности Центра за социјални рад у Нишу, а обавештавањем јавности о томе ко се налази у евиденцији Центра и шта све није у могућности да уради, директно се меша у рад Заштитника и Центра за социјални рад у Нишу.

У оквиру својих овлашћења и процедура Заштитник грађана је затражио од нишког Центра за социјални рад да у року од 15 дана достави информације поводом нестанка малолетног детета из Ниша, а одговор је уследио три дана касније и то, како наводи Заштитник, сасвим неочекивано, од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

То саопштење Министарства, служба Заштитника види као покушај прикривања одговорности за неке раније пропусте у раду, где међу најсвежије, како се наводи, спада објављивање на сајту Министарства имена и фотографије детета без сакривеног лица које је враћено усвојитељској породици.

Све то је, како додаје Заштитиник, у великом нескладу са тврдњом ресорног министарства из саопштења да "активно ради на унапређењу положаја деце".

Заштитник грађана посебно сматра неодговорним тврдње министарства да ће "усвајањем Закона о правима детета и Заштитнику детета ова тема бити значајно унапређена", јер се, како каже, грађани у овом моменту боре са епидемијом и суочавају са тешким економским последицама пандемије.

Заштитник грађана је подсетио да је у Мишљењу на Нацрт закона о правима детета и заштитнику права детета упућеном 25. септембра 2019. године Министарству за рад указао да тај нацрт не нуди ниједан нови механизам за заштиту права детета у односу на већ постојећи - Заштитника, који ове активности већ успешно ради, као и да су активности органа предвиђеног Нацртом закона већ део његовоих надлежности и овлашћења.

"Није ни у јавном интересу, нити у интересу грађана дуплирање институција које ће се бавити остваривањем, заштитом, промоцијом, мониторингом и унапређењем права детета", напомиње Заштитиник.

Он упозорава да опредељивање буџетских средстава за успостављање новог органа који би се бавио пословима које већ успешно ради Заштитник грађана, у ситуацији недовољних финансијских ресурса државе да деци и породицама пружи помоћ и подршку, није само нерационално трошење, већ и неадекватан однос према свим грађанима, а деци посебно.

Заштитник грађана наводи да су недостатак финансијских средстава и економска ограничења разлози све мањег броја запослених у службама и установама домског типа које се баве децом.

Због тога, Заштитник указује да се увођење новог државног органа не може сматрати унапређењем положаја деце, као ни, како додаје, "преузимање нижестепених надлежности на основу којих се обавештава јавност у осетљивим случајевима нестанка деце не може сматрати одговорним поступањем надлежног органа".

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је раније данас да нестала тринаестогодишња девојчица из Ниша, која је пронађена у околини Београда, и њена породица нису били на евиденцији нишког Центра за социјални рад "Свети Сава".

Министарство је напоменуло и да центри за социјални рад не воде евиденцију о свим грађанима Србије и да поменута породица до сада није била на евиденцији те установе, те да није у могућности да достави тражене податке.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара