Санација штете од поплава – ко има право на помоћ државе и када почињу пријаве

После поплава ванредна ситуација и даље је на снази у 20 градова и општина. Заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Сандра Недељковић каже за РТС да ће се укупна штета знати тек за десетак дана када се вода потпуно повуче и комисије на локалу процене комплетну штету. Поручује да од сутра грађани већ могу да почну са пријавама штете на својим објектима.

Сандра Недељковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да су комисије на терену и да се ради прелиминарна процена штете.

"Влада Републике Србије сутра ће прогласити и елементарну непогоду за све ове локалне самоуправе које су у ванредној ситуацији. Од сутра грађани већ могу да почну са пријавама штете на својим објектима", истиче Недељковићева.

Када је реч о помоћи државе, објашњава Недељковићева, њу добијају они грађани који имају оштећења на стамбеним објектима који су њихови примарни објекти за живљење, чији су власници и које користе свакодневно за живот.

Нагласила је да се ради о принципу саолидарности.

"Свим грађанима који немају основне услове за живот, а то је кров над главом, држава помаже да се што пре врате у нормалан живот", додала је Недељковићева.

На питање колико брзо може да почне исплата помоћи, каже да је ће то најбрже бити за три недеље.

Објаснила је да постоји шест категорија – од прве до пете категорије су оштећења, а шеста категорија су порушени објекти.

"Од 2016. године смо имали свега десетину порушених објеката, а имали смо око 6.000 домаћинстава који су били оштећени и које смо до сада исплатили", додала је Недељковићева.

Када је реч о надокнади за пољопривредно земљиште, на ту помоћ могу да рачунају само они чија су земљишта осигурана.

"Канцеларија не пружа помоћ пољопривредним газдинствима за све оне сегменте који су могли бити предет осигурања. Закон је то утврдио из разлога што држава даје и до 70 одсто субвенција за осигурање на пољопривреним усевима", рекла је Недељковићева.

Само оно што не може бити предмет осигурања, што осигуравајуће куће не осигуравају када је реч о пољопривреди, Канцеларија пружа помоћ.

Нагласила је да одбрана од поплава јако пуно кошта и да се не може све урадити брзо.

"За инфраструктурне пројекте је потребно време. Урадили смо студије за одбрану од великих вода општина и градова у сливу Колубаре и студија је показала да је потребно 200 милиона евра да се ураде превентивни радови и за то је потребно 20 година. Не само велики новац него је потребно и време да се испројектује, изведу радови и обезбеде финансијска средства", закључила је Недељковићева.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво