Преминуо редитељ Игор Вук Торбица

Породица и пријатељи редитеља Игора Вука Торбице саопштили су је да познати редитељ преминуо јуче у Ровињу.

„Напустио нас је у 33. години Игор Вук Торбица, позоришни редитељ. Рођен у Дрвару, одрастао у Ровињу, школовао се и живео и радио у Београду, као и у многим најзначајнијим позориштима широм региона. У граду који је волео и одабрао, направио је неке од својих најбољих представа, као и у Загребу, Љубљани, Новом Саду, Ријеци, Сомбору, Битољу“, наводи се у саопштењу породице и пријатеља редитеља.

„'Хинкеман', 'Царство мрака', 'Мизантроп', 'Тартиф', 'Тит Андроник', 'Бакхе', 'Крваве свадбе', неки су од наслова по којима ћемо га памтити. А памтићемо га и по нечем много већем. По снази и страсти да усади љубав према позоришту и животу, у срца свих нас који смо га упознали“, додаје се у саопштењу.

Време и место сахране Торбице биће накнадно објављени.

Игор Вук Торбица је рођен у Дрвару 1987. године.

Дипломирао је на Факултету драмских уметности, 2013. године, у Београду, у класи професорке Алисе Стојановић. Као најбољи студент позоришне режије у генерацији, добитник је награде "Хуго Клајн".

На трећој години студија, његова испитна представа "Покојник" добила је главну награду фестивала "Студио фест" и бива уврштена у редовни репертоар Југословенског драмског позоришта.

Режирао је "Царство мрака" Лава Толстоја (Народно позориште у Београду), "Разбијени врч" Хајнриха фон Клајста (Југословенско драмско позориште), Молијереовог "Дон Жуана" (Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина), "Хинкемана" Ернста Толера (Загребачко казалиште младих, Загреб), "Приче из Бечке шуме" Едена фон Хорвата (Градско драмско казалиште "Гавела").

На Југословенском позоришном фестивалу Без превода у Ужицу 2016. године, Торбица добија награду "Ардалион" за најбољу режију за "Хинкемана", која је уједно проглашена и за најбољу представу фестивала.

За поставку истог комада награђен је и на 31. фестивалу Гавелине вечери.

"Хинкеман" је овенчан и Наградом хрватског глумишта за најбољу драмску представу у целини на 24. међународном фестивалу малих сцена у Ријеци добија чак четири признања жирија.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. јун 2020, 11:39) - dr Dragana Čolić Biljanovski,red.prof. FDU [нерегистровани]

Igor Vuk torbica, pozorišni reditelj

Iznenada nas je napustio Igor Vuk Torbica. Tako neoćekivano i "ostalo je samo ćutanje". Jedan od nauspešnijih reditelja u našem regionu. Bog ga je darivao lepotom, dobrotom, talentom...za tako kratko mnogo je uradio... Na festivalu "Nušićevi Dani" u Smederevu predstava "Pokojnik" proglašena je najboljom predstavom i osvojila statuetu "Branislav Nušić". Saućešće porodici, a nama koji smo sarađivali s njim i voleli ga, ostaje večno sećanje i zapitanost: ZAŠTO ?

(четвртак, 18. јун 2020, 11:20) - GD [нерегистровани]

Tragedija

Zalosna vest. Mlad covek i nema ga vise. Velika tuga za njegovu familiju i sire.

(четвртак, 18. јун 2020, 10:56) - Goran [нерегистровани]

večna tuga

Prosto je neopisivo koliko je tužno što nas je napustio onaj ko je mogao još toliko toga da nam da. Ostavio nam je najtužniji scenario u svojoj poslednjoj predstavi.

(четвртак, 18. јун 2020, 10:14) - горица [нерегистровани]

ох, боже

како, зашто?

(четвртак, 18. јун 2020, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Mlad covek

Tuga velika ,saucesce porodici na ovoj velikoj tregediji i bolu,nema gorek neko od smrti mladog coveka..,neka ga Gospog Bog primi u njegovom svetu i carstvu,laka mu crna zemlja.

(четвртак, 18. јун 2020, 07:44) - samuilo samaricanin [нерегистровани]

Duboko dodirnut i preispoljeno uzrujan...

Žalosno.
Izvrstan talenat.
Šokirajuća vest o odlasku nekog tako mladog, nekog ko je još imao tako puno toga da pruži...
Zbogom, još i s Bogom, koji uzima k sebi najlepše, i nabolje od nas...

(четвртак, 18. јун 2020, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

Tuzno.....

Tuzno da tuznije ne moze biti. Tako mlad, uspesan a toliko nesrecan. Bog uzima najbolje. Pocivaj u miru.

(четвртак, 18. јун 2020, 01:49) - anonymous [нерегистровани]

Уметник

Мало је људи данас који могу да својим радом у човеку пробуде најснажнија осећања. Игор је био један од таквих. За љубитеље позоришта,име Игор Вук Торбица на плакату значило је их у сали чека право позориште,оно које не дозвољава да након представе будеш онај који си био и пре ње. Надам се да негде горе нас сад гледа и види колико жалимо за њим и волимо га због свега оног што је позоришту и нама дао.