Очекује се најезда комараца, где ће их бити највише

Јака киша, па сунчани дани идеални су услови који најављују инвазију комараца, пре свега поред река које су имале висок водостај. Највише ће их бити у Новом Саду и дуж Дунава, што значи и у Београду. Да ли још има времена да их зауставимо и где ће их бити највише?

Професор Жељко Томановић, декан Биолошког факултета у Београду. рекао је за РТС да бројност речних комараца, оних који нас највише узнемиравају у градовима, зависи од водостаја река.

Ове године, каже, имамо низак водостај и доста мањи број комараца, али њихова изворишта су присутна дуж река.

Речни комарци полажу јаја на влажну обалу и да би се та изворишта активирала неопходно је да их вода прекрије, објаснио је професор Томановић и додао да јаја могу да буду активна и десет година.

"Ове кише доводе до постепеног повећања водостаја и то је сада двоструко мање од нивоа редовне одбране од поплава када је најпогоднији водостај за развој високих бројности комараца", рекао је Томановић.

Тренутно је, наводи, водостај низак, не зна се шта ће се дешавати наредне две, три недеље, али може доћи до активирања изворишта речних комараца.

Сузбијање комараца за земље 

Комарци преносе више од 30 врста болести и они се морају сузбијати, рекао је пофесор и додао да ове године сузбијање комараца у Београду први пут спроводи предузеће "Градска чистоћа". 

"Углавном се ради са земље и то је безбедније, али је доста компликовано. Београд има две велике реке, неуређене обале и комарце треба сузбијати тако да то буде одрживо и да се користи што мање пестицида и инсектицида", рекао је Томановић.

У третирању комараца употреба хемикалија треба да буде сведена на најмању могућу меру", истакао је професор.

То исто важи и за амброзију, али и за све друге инвазивне врсте које променом климе прете,  од корова до комараца, каже Томановић и додаје да су и биолози и еколози веома осетиљиви на било какво загађивање животне средине. 

"Тиграсти комарац је присутан овде, вирус западног нила преноси кућни комарац, он преноси жуту грозницу и маларију, до 30 различитих патогена, прати се на нивоу Европе, али се мора бити опрезан и мора се крајње озбиљно деловати", каже Томановић. 

Како се решити кућних комараца 

До средине августа очекује се пораст и кућних комараца, то су они који нам праве проблем када спавамо, па нам смета њихово зујање. Ту треба елиминисати изворе воде, каже професор.

"Они се хране унутар затвореног простора и ту треба елиминисати изворе воде у зградама и кућама, двориштима, сакцијама за цвеће, у лифтовима и подрумима, јер ту су места где они полажу јаја", навео је професор Томановић.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи